5 biztos jele annak, hogy nincs jó helyen az összekuporgatott pénzed

bűnügy
2015 április 17., 06:11

Az őrült pénzügyi botrányok hónapjait éljük február vége óta Magyarországon. Már nem csak az utca embere nem tudja követni az eseményeket, hanem azok az újságírók, politikusok és szakértők sem, akiknek a feladata lenne az ügyek követése.

Heti rendszerességgel kerülnek elő a sokmilliárdos botrányok, először a Buda-Cash, aztán a Hungária Értékpapír, aztán az egészen szövevényes Quaestor, a bankokat megkárosító Lombard Kézizálog, legutóbb pedig a nagyon primitív piramisjátékot szervező Kun-Mediátor. De tavaly is volt egész nagy bankcsőd (Széchenyi Bank, Orgovány takarékszövetkezet), két nagy piramisjáték (Cívis Globál és Fortress), szóval nagyon történnek a dolgok.

Hát semmilyen megtakarítás nincs már biztonságban?! Eljött az ideje, hogy megkezdjük a tapasztalatok összegzését.

Gyanús, ha:

1. Ha becézik a cégvezetőnőt

2. Ha focicsapatba öli a pénzt a cégvezető férfi

  • Quaestor / Tarsoly Csaba: Győri ETO
  • Civis Globál Brókerház / Kis Sándor: Ebes FC
  • Fortress / Szabó-Forrai Zsolt: Fortress Felsőtárkány SC
  • Lombard Kézizálog / Bíró Péter: Lombard Pápa

3. Ha politikushoz vagy az államhoz van köze a cégnek

Sokan azt gondolhatták, hogy azért is tuti a Széchenyi Bank, az Orgovány, a Quaestor, a Hungária vagy a Kun-Mediátor, mert milyen jó kapcsolataik vannak a kormánypárttal. A Quaestor mintha a NER mintatanulója lett volna: stadiont építettek, a keleti nyitásban aktívak voltak, aztán utólag kiderült, hogy még külügyminisztériumi pénzt is kezeltek, a titkár a főügyész lányával járt – mi kell még?

Ez most kiderült, hogy nem elég. Az állami vagy önkormányzati pénz egyébként is tökéletes forrás a piramisjátékoknak, mivel esélyes, hogy ritkán fognak hozzányúlni, mint egy magánbefektető tenné.

Bár az is igaz, hogy a kormánypárt nem hagyta teljesen cserben azokat, akiket az ő védelmük ígérete megtévesztett: a Széchenyi Bank betéteseit felerészben kifizette az állam a mi pénzünkből, a Quaestor kötvényeseinek kárpótlását pedig először a jogi szakvéleményeken átgázolva kierőszakolták egy visszamenőleges törvénnyel, megötszörözték, és aztán rátolták a bankokra és az adófizetőkre.

4. Ha nem több általad megkeresett pénzügyi szakértő, hanem a szomszédod ajánlja a befektetést

Itt egyedül a Buda-Cash a kakukktojás, őket viszonylag szofisztikált és innovatív cégként tartották számon korábban a legális brókercégek között (bár a Megatrend nevű, hozamgarantált, de nem tőkegarantált terméküket sok szakértő gyanúsnak tartotta).

Mindenesetre az utóbbi évek összes piramisjáték-szerű csalása a Fortresstől a Quaestoron át a Hungáriáig és a Kun-Mediátorig olyan embereken alapult, akik a saját ismerőseiket beszélték rá, hogy bízzák megtakarított pénzüket a csaló cégekre. Vagy ügynökökön, akik a saját ismerőseik ismerőseiig, vagy akár hideghívással teljesen ismeretlenekhez is eljutottak. Nem érdemes: ha mi keressük fel a független pénzügyi tanácsadót – lehetőleg nem is egyet –, akkor szinte biztos, hogy jobb döntést fogunk hozni, mintha ők találnak meg minket.

5. Ha nem tudod, hogy mibe fektetik a pénzedet, ha nincs MNB-s engedélye a cégnek arra, amire felveszik tőled a pénzt, ha kiugróan nagy jutalékot szednek le rólad, ha kiugróan magas és garantált hozamot ígér a befektetés, ha a megvásárolt pénzügyi eszközt nem védi betét- vagy befektetésvédelmi alap, ha néhány milliós alaptőkéje van a pénzügyi szolgáltatónak

Vagy ha a cég irodája úgy néz ki, mint egy húszezres alföldi város utazási irodája, és úgy hívják, hogy

KUN-MEDIÁTOR.

kun_mediator_karcag_2

(Igaz, az ebben a pontban foglaltak nem számítanak újdonságnak.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.