Új vasfüggöny áll a bolgár-török határon

külföld
2015 április 18., 17:10
comments 48

Riportban számol be a Newsweek a Bulgária és Görögország Törökországgal közös határian húzódó „új vasfüggönyről”. A két EU tagállam azért húzott szögesdróttal futtatott és biztonsági kamerákkal megfigyelt kerítést a török határára, hogy így próbálja visszatartani az ebből az irányból érkező rengeteg menekültet.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa belső vizsgálat lefolytatására utasította Bulgáriát, amiért márciusban két iraki férfi halt meg tisztázatlan körülmények között a bolgár török határon. A két holttestet összeverve találták meg a határ török oldalán, haláluk oka minden bizonnyal a verések okozta sérülések és a kihűlés volt. Az áldozatok bizonyítottan egy jazidikból álló csoporttal jöttek a határig Irakból. Az Irakban élő jazidi kisebbséget jelenleg is irtja az ellenőrzése alatt álló területeken az ISIS, a csoport ezért hagyta el otthonát.

photo_camera A bolgár-török zöldhatár egyik őrtornya és a kerítés (AFP)

Az ügy azért is kavart különösen nagy port, mert az iraki jazidik vitán felül állóan jogosultak a menekültstátuszra, hiszen hazájukban vallási és etnikai hovatartozásuk miatt üldözik őket.

De a határszakaszon volt már hasonló incidens a szíriai polgárháború borzalmai elől menekülőkkel is, egy szíriai csoportot konkrétan vissza is fordítottak a határőrök Szíria felé, pedig a csoportban gyerekek is voltak.

Nemzetközi szervezetek sorra tiltakoznak a bolgár kormánynál, amiért határőrei nem bánnak megfelelően a menekültekkel, sőt alkalomadtán vissza is fordítják őket. A tiltakozók, köztük az ENSZ és az EU egyes szervei arra figyelmeztetik Bulgáriát, hogy az ország az EU tagjaként önállóan is vállalt számos olyan nemzetközi kötelezettséget, amit megsért azzal, hogy embertelenül bánik a menekültekkel.

Közben persze Bulgária is nehéz helyzetben van, az Iszlám Állam előretörése és a szíriai polgárháború rekordmennyiségű embert űzött el otthonából, és hajt a biztonságosnak vélt EU felé. Bulgária saját forrásból nem tud megfelelően gondoskodni ennyi menekültről, a szófiai kormány szerint pedig egyelőre az EU-tól sem érkezik a helyzet komolyságának megfelelő mértékű támogatás a menekültek kezelésére.

Ezért döntött Bulgária a határon álló kerítés felhúzása mellett is, és mivel úgy látják, hogy a kerítés hatékonyan tartja vissza a menekültek többségét, azt tervezik, hogy meghosszabbítják a drótot, és kiterjesztik a rendszert a bolgár-török határ teljes hosszára.

Bulgária emellett a Schengeni zónába való felvételét is várja, ha ez megtörténik, több EU-s segítséget kap majd a török határ őrzésére és a menekültek kezelésére, de az viszont hátráltatja a zónába való felvételét, hogy a bolgár határőrök nem bánnak megfelelően a menekültekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.