Minden idők legsúlyosabb földközi-tengeri hajóbalesete történt

katasztrófa
2015 április 19., 09:38
comments 455

Egy menekülteket szállító hajó a mára virradó éjszaka elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR).

A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre borult fel. Egy közelben tartózkodó portugál kereskedelmi hajó 28 embert vett a fedélzetre.

A túlélők beszámolói szerint a hajó a fedélzetén több mint 700 emberrel indult útnak.

A Reuters szerint ez az évtized legsúlyosabb ilyen katasztrófája. Az év eleje óta legalább 1500 ember halt meg a Földközi-tengeren hasonló hajóbalesetekben.

A történtekről a máltai Times of Malta is írt, ami szerint a baleset röviddel éjfél után történt. A vízi jármű állítólag azért borulhatott fel, mert a menekültek mindannyian a fedélzet egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó.

Barbara Molinario, az UNHCR egyik szóvivője azt mondta, hogy az olasz és a máltai hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak a baleset helyszínén, az olasz Lampedusa szigetétől 220 km-re délre. Sajtóértesülések szerint vasárnap délelőtt még csak 21 holttestet találtak meg, az áldozatok pontos száma egyelőre ismeretlen.

A szervezet szerint ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren.

A hét elején már volt egy nagy katasztrófa erre

Hétfőn egy hasonló baleset történt a líbiai partok közelében, akkor egy nagyjából 400 menekültet szállító hajó süllyedt el Olaszország felé tartva.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a mostani és a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint 500 bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám 47 volt.

Az IOM szerint év eleje óta már 15 000 illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Eddig idén 20 ezer menekült érhette el Olaszország partjait, ami kevesebb a tavalyinál, de mégis sokkal több a halálos áldozat – írja a Reuters. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.

Csütörtökön az olasz migrációs krízisben új fordulat volt: a szicíliai rendőrök közölték, hogy egy Líbiából arra tartó hajón muszlim menekültek 12 keresztényt kidobtak a fedélzetről.

photo_camera A képen látható keresztény menekülteket néhány napja mentették ki, miután muzulmán társaik a tengerbe hajították őket. (Fotó: AFP/ Giovanni Isolino)

Segélyszervezetek szerint 41 ember megfulladt egy másik, szintén menekülteket szállító hajón történt incidensben.

photo_camera A 41 vízbe fulladt menekültet szállító hajó csütörtökön (Fotó: Giovanni Isolino / AFP)

Olaszország és Görögország, a legújabbkori tenegri menekülthullám két fő célállomása folyamatosan kér nemzetközi segítséget a helyzet kezelésére. Novemberben az EU létrehozott Triton néven egy tengeri őrséget, de a havi 3 millió euróból működő szervezet nem elég a probléma kezeléséhez.

A legtöbb hajó a polgárháborúba süllyedt Líbiából indul, mert nincs hatóság, amelyik visszafogná az embercsempészeket. Afrikában és a Közel-Keleten hatalmas iparág épült a menekültek Európába szállítására. Sokszor hónapokig tartják táborokban rettenetes körülmények között ügyfeleiket, mielőtt bizonytalan műszaki állapotú és túlzsúfolt hajókra rakják őket.

(BBC, Reuters, Haaretz, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.