https://img.444.hu/raoul_wallanberg_iskola_ludovika_3.jpg

Központi döntés volt, de még nincs semmiféle döntés

oktatás
2015 április 20., 16:48
comments 225
  • Egészségügyi szakközépiskolát számolna fel a Klik, mert az épülete túl jó helyen van. Több mint ezer diákot szórnának szét hat másik iskolába.
  • A Raoul Wallenberg Szakközépiskola diákjai, tanárai és szülők tartottak hétfő délután fórumot.
  • Amin megjelent a Klik osztályvezetője is, egészen hihetetlen műsort előadva.

Alig egy órával azelőtt, hogy az ELTE társadalomtudományi karán tiltakozás kezdődött volna a kar legnépszerűbb szakjainak felszámolása ellen, egy másik oktatási intézményben is tüntetéssel egyenértékű fórum indult: a fővárosi középszintű egészségügyi képzés legfontosabb iskolájában, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolában gyűlt össze több száz diák és szülő, hogy az intézmény megszüntetése ellen tiltakozzon.

Az iskola pechjére túl jó helyen van, a frissen felújított Ludovika épületébe költözött közszolgálati egyetem közvetlen szomszédságában. Az intézményfenntartó Klik április közepén közölte az iskolával, hogy menniük kell, itt a képzés jogutóddal megszűnik. Az iskola esetleges elköltöztetéséről évek óta keringtek pletykák, ez a levél mégis váratlanul ért mindenkit. A középiskola jogutódja július elsejétől a XIX. kerületi Semmelweis Ignác Humán Szakképző lesz.

photo_camera Fotók: Botos Tamás. (Csak az iskola előtt zajló tüntetésről készültek képeink, az iskola udvarán zajló rendezvényre fotósunkat már nem engedték be)

A Népszabadság egy korábbi cikkéből kiderül az is, hogy a köznevelési és szakképzési feladatokat másik Klik által fenntartott szakképző iskolákba olvadnak be, azaz a Wallenberg diákjait más-más, összesen hat iskolákba irányítják majd át. Az iskolában összesen 1100 diák jár, sokan vidékről érkeztek, közeli kollégiumban laknak.

A hétfői fórumon az igazgató, Gavallérné Kancsal Ágnes azt mondta, hogy a szülői fórumnak az a célja, hogy mindenki választ kaphasson, ezért meghívták a Klik elnökét, hogy a szülők feltehessék  kérdéseiket. Helyette Halász József, a Klik szakképzési osztályvezetője jött el.

Halász szerint az átszervezés pontos menetéről a miniszter dönt május utolsó napjáig. Döntés pedig még nincs. Csak arról, hogy átszervezés lesz. Annyi információ áll tehát rendelkezésre, hogy ez az iskola szeptember elsejétől már nem kezdi meg a tanévet. Erről mondhatnak véleményt a szülők, tanárok.

Azaz van döntés, csak nem döntésnek hívják. Bármennyire is abszurdnak tűnik mindez, a Klik osztályvezetője mégis erre építette fel a délutáni mondandóját: elindult az iskola átszervezése, azaz hogy szeptembertől máshova, több iskolába költözzenek a diákok és a tanárok, de mivel ezt május végéig a miniszternek kell jóváhagynia, ezt mégsem nevezné döntésnek.

Ezt pedig a szülők nem fogadták jól, egymást érték a felháborodott megjegyzések, Halász zavartan a védekezett a szokásos „én egy tisztviselő vagyok”, „a munkámat végzem” taktikával. És azt is sűrűn ismételgette, hogy nincsen végleges döntés az átszervezésről, csak utasítás az átszervezés megkezdésére. Azaz sajtóban rosszul jelent meg, hogy már döntöttek, mert csak a Klik döntött, de az illetékes miniszter május 29-ig dönthet.

„Ami a jó a rosszban, hogy végleges döntés még nincsen. Tényleg nincsen. Semmire nincsen döntés.”

- fordult egyre abszurdabb irányba Halász érvelése, és csak azt tudta tanácsolni a dühös szülőknek, hogy forduljanak írásbeli kérdésekkel a Klikhez.

Egy másik szülő azt kifogásolta, hogy ezt az épületet nemrég hárommilliárd forintnyi uniós forrásból újították fel, márpedig a támogatást egészségügyi középiskola felújítására kapták.

„Központi döntés volt, hogy az iskolát áthelyezik, de még nincs semmiféle döntés”

- dobta be röviden összefoglalva az egyetlen érvét Halász.

A legnagyobb tapsot a Pedagógus Szakszervezet felszólalója kapta, aki szerint nem igaz, amit a Klik állít, hiszen született döntés, és előtte nem kérték ki egyetlen érintett véleményét sem. Ez az utólagos fórum pedig nem pótolhatja ezt.

raoul_wallanberg_iskola_ludovika_5

A szülők többsége hatástanulmányokat, elemzéseket szeretett volna látni. Például arról, hogyan fordulhat elő, hogy a hat iskola közül, ahova az iskola diákjait helyeznék, három műszaki szakiskola, és nem érthető, mit kezdenek majd ott az egészségügyis diákokkal.

„Tudtam hogy ilyen lesz a hangulat, megtiszteltem önöket azzal, hogy eljöttem. Nem félek, kiálltam”

- kezdte erre válaszát Halász, majd elmondta, hogy a válaszai igenis érdemi válaszok, mert az például érdemi válasz, hogy még nincs döntés. Arra a kérdésre, hogy tehetnek-e valamit, hogy az iskola ne szűnjön meg, Halász azt mondta, hogy persze,

hiszen nincs még végleges döntés.

Arról győzködte a szülőket, hogy még hathatnak a döntéshozókra, fogalmazzák meg a véleményüket, írják le, ő továbbítjat a feletteseinek.

„Ha az a kérdés, hogy van-e esélyük a döntés megválasztására, akkor az a válaszom hogy igen, bízom benne hogy van.”

A közönség idővel csak kínosan nevetett az osztályvezető válaszain.

raoul_wallanberg_iskola_ludovika_2

A helyszínen megjelent a szomszédos Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára, Horváth József is, aki szerint még ugyan nem tudni, mi lesz az épülettel, és bár nem is zárja ki, hogy egyetemük birtokába kerül, de az, hogy mi lesz a Wallenberggel és hogy hova kerülnek át a diákok, ahhoz az egyetemnek semmi köze.

„Nem kell a politikát ebbe belekeverni, mert annak semmi köze nincs ehhez, egyetemük ugyanolyan állami fenntartású intézmény, mint az ELTE”

- mondta Horváth a bekiabálásokra. A rektor csak ezért jött el, mert a sajtóban megjelent, hogy az egyetemé lesz az épület. De ez még nincs így. Bár nem kizárt, hogy így lesz. De ha így lesz, akkor ahhoz semmi közük. És még külonben sincs döntés.

„Mint az intézmény vezetője, nem látom azt, hogy kérdéseikre választ kaptak volna”

- összegzett a rendezvény végén a Wallenberg igazgatója. Arra kérte a szülőket, írják össze a kérdéseiket, hogy azt kedden eljuttassák a Klik elnökének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.