Elkezdte keményen szívatni a Gazpromot az EU

gazdaság
2015 április 22., 11:23
comments 38

Trösztellenes eljárást indított szerdán a Gazprom orosz állami földgázipari óriásvállalat ellen az Európai Bizottság, mert úgy ítéli meg, hogy a cég nyolc tagállamban (köztük Magyarországon) visszaél piaci erőfölényével - jelentette be Margrethe Vestager, a brüsszeli testület versenyjogi biztosa.

A bizottság álláspontja szerint az orosz vállalat területi korlátozások révén felosztotta a piacot, öt tagállamban tisztességtelen, indokolatlanul magas árakat szabott, valamint olyan is előfordult, hogy a Gazprom piaci erejével visszaélve, a gázszállítási szerződéstől független előnyöket, kötelezettségvállalásokat kért egyes tagállamoktól.

Magyarország, Csehország és Szlovákia esetében a bizottság megalapozottnak látja a gyanút, hogy a Gazprom a piac felosztásával, a földgáz továbbadásának tilalmával, határokon átnyúló áramlásának megakadályozásával gátolja a piaci versenyt szembemenve az uniós jogszabályokkal.

A Gazprom az eljárás megindítására reagálva kijelentette, hogy a cég szerint megalapozatlanok az Európai Bizottság kifogásai, és fellebbezni fognak a döntés ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.