Tiborczék beleugrottak a stadionbizniszbe is

sport
2015 április 22., 08:49
comments 159

Sorra készülnek a látványtervek az új stadionokról. 2014 és 2016 között összesen 26 stadiont újítanak fel vagy építenek át teljesen, összesen 26,2 milliárdért. Ez az összeg még emelkedhet, ahogy tavaly év végén is megtoldották váratlanul négymilliárddal. De kik végzik a munkát?

Ha ön belefogna egy stadion felújításába, és már a világításnál vagy az eredményjelzőnél tartana, nem jutna eszébe egy, a közvilágítás megújításában sikert sikerre halmozó cég? Na, ugye!

Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios nemcsak kormánypárti településeken hoz új fényt a lakók életébe sokmilliárdért, hanem stadionok világítását is a legmagasabb színvonalon kivitelezi.

Van úgy, hogy ehhez közbeszerzést sem kell nyerni, mint a felcsúti, a debreceni és a Fradi-stadionnál. És van olyan, amikor nem látszik, hogy lett volna konkurenciája a pályázaton (Dunaújváros, 195 millió forint). Sőt volt olyan is, amikor a versenyhelyzet miatt alá kellett ígérni a tervezett költségeknek. Ilyen volt az újpesti Szusza-stadion (110 millió) és a tatabányai Grosics-stadion (252 millió, világítás és gyepcsere). A tatabányai 252 milliós közpénz olyan csapat stadionjára megy, amelyik jelenleg a harmadosztály nyugati csoportjában harmadik. De jövőre akár éjszaka is játszhat majd.

Az Elios szállította le a dunaújvárosi stadion új eredményjelzőjét is, 25 millióért. De nem csak a futballhoz értenek, fedettpályán, sportcsarnoknál is lehet rájuk számítani, a Tüskecsarnoknál már bizonyítottak.

A bevételből, ha nem is sokat, de elkezdtek visszacsorgatni a sportba. Az Elios lett a másodosztályú, kispesti női kézilabdacsapat névadó szponzora. A klub nem is győz hálálkodni miatta, mint fóti óvódás az ajándék jobbikos almának.

„Ha még csak távolról is, de már látjuk az alagút végét, és sikerül leküzdenünk, azt a jókora adósság halmazt, amivel az új vezetés örökölte meg a klubot, és egyre határozottabban tudjuk kijelenteni, hogy létezünk és létezni is fogunk. Ebben nagy segítséget jelent a névadó szponzorunk az ELIOS Innovatív Zrt. támogatása.”

A dunaújvárosi csapat támogatói között is ott van az Elios, ha már kapott tőlük két munkát is. Egyelőre a Puskás Akadémia szponzorai között nem találtuk Tiborczék cégét, hiába hagyott fájó űrt maga után Simicska Lajos és a Közgép.

Ott van a felcsúti dicsőségfalon a Pharos 95. Ezzel a céggel közösen nyerte a harmadosztályú Tatabánya stadionjának negyedmilliárdos munkálatait az Elios. A Pharos az elmúlt fél évben hét sportpályával kapcsolatos közbeszerzést nyert (Máriapócs, Tatabánya, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Balmazújváros, Galgagyörök). 2012 óta egymilliárd felett van a megnyert közbeszerzések teljes összege.

photo_camera A másodosztályban utolsó Balmazújváros új stadionjának látványterve. A Pharos ’95 és a Temen-Trade Kft. 333 millió forintért építi át. Mire elkészülnek nyárra a munkával, harmadosztályú lehet a csapat.

Több olyan megbízásuk is volt, amit nem közbeszerzésen nyertek el. Így Debrecenben is építettek műfüves pályát, ők alakították ki a székesfehérvári és a felcsúti stadion gyepszőnyegét is. Utóbbi rögtön az első bajnokin használhatatlan lett egy lezúduló eső miatt. Végh Gábor, a cég ügyvezetője azt mondta, hogy olyan mennyiségű csapadék esett nagyon rövid idő alatt, ami bármelyik másik stadion gyepének megártott volna. De most tavasszal a Videoton edzője is panaszkodott a felcsúti gyep minőségére. Végh szerint a labdára is, a gyep igenis jó állapotban van.

A Pharos 95, a nevéből kitalálhatóan, 1995-ben jött létre. Közbeszerzéseken 2008-ban bukkantak fel, kezdetben Pápa és Hódmezővásárhely adott megbízást műfüves pályák építésére, 110 és 120 millióért (Lázár János Hódmezővásárhelye az Eliosszal is szerződött annak idején, közterületi világítás korszerűsítésére). Majd jött Makó, Szolnok és Paks, hasonló nagyságrendű munkákkal.

2011-ben indultak be igazán, több kisebb műves pálya építésével. Az MLSZ és a kormány pálya- és stadionprogramja pedig számos megrendelést hozott.

Hogy micsoda nagy dolog és milyen problémákkal jár egy műfüves pálya, például Galgagyöröknek, arról tanúskodik egy jegyzőkönyv. A téma a műfüves pálya kialakítása és az öltöző felújítása, 17 millióért. Három pályázóból kettőt kizártak, nyert a Pharos. A polgármester, Matejcsok Zsolt arról beszélt, hogy „áldozatok nélkül nincs győzelem”, a pálya melletti fűzfát ki kell vágni, mert a róla hulló levél tönkre tenné a műfüvet. És a falunak is hozzá kell tennie a magáét, „900 ezer forint értékben közmunkásokat kell foglalkoztatni”. A felajánlott önkéntes munkával van egy kis baj, mert hiába mondták sokan, hogy „jönnek, és vállalnak havi 15 óra önkéntes munkát, de sajnos ahányszor kértem, akkor mindig ugyanazok az emberek jöttek”. Az Ifjúsági Klubnak ötezer forint bérleti díjat kell fizetnie majd, mert az ott lévő fiatalok már keresnek. És mivel a környéken nem nagyon van műfüves pálya, „azért némi bevételt is szeretnénk realizálni”.

Visszatérve a Pharosra.

A tulajdonos tavaly megtette azt a lépést, amit Orbán Viktor igencsak értékelni szokott üzletemberek részéről. Májusban 16 millió forintért többségi tulajdonos lett a másodosztályú zalaegerszegi labdarúgócsapatban. Ezt azzal indokolta, hogy korábban játékos volt, az edzősködésbe is belekóstolt, most így szeretne tenni a magyar fociért.

A Pharos tulajdonosa, Végh Gábor ajándékozta a felcsúti akadémiának a stadion mellett lévő Puskás-szobrot is, együtt avatták Orbán Viktorral, akivel egyébként rendszeresen találkozik a lelátón is.

Végh azt mondta, hogy a Puskás iránti tisztelt miatt készíttette a szobrot, jó viszonyban van Puskás özvegyével is. Egyébként Végh fia is Felcsúton játszik, sőt gólt is lőtt a Real Madridnak a húsvéti tornán. Orbánnal és a Felcsúttal való kapcsolata állítása szerint nem befolyásolja a megrendeléseiket.

Azért a hála mégsem kizárható szempont abban, hogy a Pharost kit szponzorál. Nemcsak a Puskást, hanem a mezőkövesdi csapatot is támogatták korábban. Volt mire, a város volt a legnagyobb megrendelője a cégnek, több közbeszerzésen is nyertek ott. Nemcsak műfüves pályát, a stadion gyepét és a lelátókat építették, de kaptak nem sportos megbízást is, 400 millióért egy környezetvédelmi rekonstrukciós munkát.

Hódmezővásárhely a másik többszörös megrendelő, épített ott a Pharos műfüves focipályát, újították fel a városi stadiont, cserélték a műfüvet és bővítették a sportpályát, összesen 280 millió forintért.

Azt, hogy a stadionrekonstrukciókat pontosan ki végzi és mennyiért, nem sikerült megtudni a Nemzeti Sportközpontoktól. Március 31-én küldtem kérdéseket az NSK-nak, semmilyen válasz nem érkezett arra, hogy milyen pályázatokat írtak ki eddig, és kik voltak azoknak a nyertesei. Így azt sem tudni, milyen összegű szerződéseket kötöttek eddig. Pedig mégiscsak közpénzről van szó. 

De nemcsak stadionok épülnek, hanem sportcsarnokok is. Például a Ludovikáé. Ezt az 5,2 milliárdos tender az a Market Zrt. nyerte, a Fradi-stadion építője, amelyet, miután befejezte az Üllői úti arénát, gyorsan megvett Garancsi István, Orbán Viktor barátja, Videoton-tulajdonos. A szolnoki stadion lelátójának építésére is ők kaptak 370 milliós megbízást.

A napokban pedig az derült ki, hogy az a Záév építheti a nemzeti kézilbada akadémia csarnokát 1,7 miliárdért. A Záév a Napi szerint az ellenközgépek egyike lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.