A világháborús körülményekre kente a török elnök a örmény népirtást

külföld
2015 április 24., 12:34
comments 51

Együttérző nyilatkozatot próbált kiadni pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök az örmények elleni népirtás századik évfordulójára, amiben osztozik az örmények fájdalmában, de szerinte népírtás nem az volt. Az 1,5 millió ember életét követelő mészárlást egyszerűen szomorú eseménynek nevezte.

Erdogan részvétét fejezte ki a meggyilkolt örmények utódainak is, de hogy ne kelljen elismernie a népirtást, ezért egy kalap alá vette az örmény áldozatokat az első világháború összes többi áldozatával is:  "Szánalommal és tisztelettel emlékezem az Oszmán Birodalom valamennyi polgárára - legyen szó bármelyik etnikai és vallási közösség tagjairól -, akik hasonló körülmények között vesztették életüket ebben a háborúban"

photo_camera Szerzs Szargszjan örmény elnök, Vlagyimir Putyin, Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnök, François Hollande francia elnök/ AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

Közben pénteken az örmény fővárosban François Hollande francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett a központi megemlékezésen, ahol Szerzs Szargszjan továbbra is azt követelte Törökországtól, hogy ismerje el a népirtást. Hollande biztosította az örményeket, hogy sosem fogják elfelejteni azt a tragédiát, amit a népük elszenvedett. Szerinte Törökországban már most is fontos szavakat mondtak ki, de még többet várnának.

A népirtást elismerő 20 ország között ott van Oroszország is. Putyin a jereváni megemlékezésen elmondta, hogy az orosz nép meghajol az örmények előtt, tömeggyilkosságokat szerinte sem lehet elismerni.

Ankara továbbra is támadásnak veszi, ha valaki hivatalosan is elismeri a népirtást

A kormányközeli török sajtó keményen nekiment Joachim Gauck német elnöknek, mert csütörtökön elismerte a népirtást, sőt, szerinte még a Német Császárság katonáinak felelősségét is meg kell vizsgálni. A török lapok szerint Gauck ezzel túllépte a hatáskörét. Az egyik újság szerint ez olyan, mintha a török elnök leterroristázta volna az oszmán katonákat.

Ausztria is kitartott a népirtás elismerése mellett. Az orsztrák parlament egy nyilatkozatot is elfogadott erről, amire válaszol Törökország visszarendelte ausztriai nagykövetét.

(MTI/Spiegel/Zeit)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.