A csongrádi állami cég igazgatója a Hungária brókerházra bízott 75 milliót

gazdaság
2015 április 25., 11:25
comments 40

Az állami tulajdonú Dél-alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft-nek 75 milliója ragadt bent a Hungária Értékpapírnál, írja a Délmagyar. A DABIC-ot még 1997-ben alapította a Csongrád Megyei Közgyűlés a legnagyobb helyi élelmiszertermelő cégekkel (Pick, KITE, Árpád-Agrár, Hungerit, Hód-Mezőgazda és Pankotai Agrár) közösen. A mezőgazdasági labor ezeknek a cégeknek az áruit vizsgálja, hogy az esetleges hiba még a szállítmány exportja előtt kiderüljön.

Az üzlet jól is ment, még a válság éveiben is szolid profitot termelt a megyének. A megyei tulajdonrészt kisgömböcként persze "államosították" (természetesen a megyei tulajdon is állami tulajdon, csak egyik kezelőtől a másikhoz került a cég). A központosítás után a DABIC többségi, állami tulajdonrésze fölött az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. rendelkezett, akik egy új igazgatót is kineveztek a céget 2004 óta sikeresen vezető Frank László helyére.

Az élelmiszertermelők tiltakoztak, de kisebbségi tulajdonosként nem sok mindent csinálhattak, és más megoldás nem lévén, továbbra is együtt dolgoztak a céggel. Az új igazgató, Hujber Lajos a cég teljes tartalékát, mintegy 75 millió forintot betolt a Hungáriához. Ez huszáros lépés, hiszen a cég teljes törzstőkéje 57 millió volt. De kicsire nem adunk!

A pénznek persze jelenleg bottal üthetik a nyomát, és nem tudni egyelőre, hogy látnak-e egy vasat is belőle. Hujber Lajos lemondott, a fehérjefeldogozó pedig felkérte az általuk elküldött Frank Lászlót, hogy ugyanmár vegye vissza a céget. (Délmagyar)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.