Egészségügyi államtitkár: a daganatgyanús betegek 14 napon belül időpontot kapnak a jövőben

Egészségügy
2015 április 25., 18:49
comments 211

Zombor Gábor a HírTV-ben ígért változásokat az egészségügyben és elmondta, hogy a kormány május 6-án tárgyalja az új finanszírozási kormányrendeletet. A legfontosabb beígért változás, hogy

a daganatgyanús betegeknek a jövőben 14 napon belül időpontot kell kapniuk a szükséges vizsgálatokra.

Szintén jelentős változtatásnak tűnik, hogy a kormány az egynapos sebészet volumenkorlátozásának a megszüntetését fontolgatja, tehát még sokkal inkább elterjedhet ez a gyógyítási forma.

Az államtitkár elismerte, hogy a háziorvosi megbecsültség nem az igazi, de itt is szeretnének változtatni. A következő két évben 20 milliárd forinttal többet juttatnának az alapellátásra. A fiatalok számára kedvezményes kölcsönökkel tennék vonzóvá a háziorvosi praxist, illetve az iparűzési adó alól is mentesítenék a háziorvosokat.

„Egy kedvezményes hitelprogrammal is szeretnénk ezt a helyzetet javítani, és aki szakképzettséggel rendelkezik, a háziorvosi szakképzettségen kívül, automatikusan, ha kéri, akkor szakellátásra is szerződést köthet”

ígérte az államtitkár.

Selmeczi Kamill, a háziorvosokat tömörítő szakszervezet, a FAKOOSZ elnöke nem ennyire optimista:

„A helyzet továbbra is az, hogy a jelenlegi finanszírozásnak a duplájára lenne szükség ahhoz, és már holnap, hogy teljesen egészében az a helyzet, az az ideális helyzet tudjon visszaállni, ami 20 évvel a pályát övezte.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.