Nagy erejű földrengés rázta meg a nepáli fővárost

külföld
2015 április 25., 07:21
comments 26
photo_camera Nepalese rescue members remove the body from Darahara Tower in Kathmandu on April 25, 2015. A powerful 7.9 magnitude earthquake struck Nepal, causing massive damage in the capital Kathmandu with strong tremors felt across neighbouring countries. AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA

Az első jelentések szerint a Richter-skála szerint 7,5 - 7,9-es erősségű földrengés volt Katmanduban. Több épület összedőlt, legalább ketten meghaltak. (AP)

UPDATE 10:36

Az utóbbi 80 év legnagyobb erejű földrengése rázta meg szombaton Nepált. Szemtanúk szerint a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt, közöttük több száz éves templomok. A katasztrófának legalább két halálos áldozata van.

Az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a 7,9-es erősségű rengés középpontja Katmandutól 80 északnyugatra volt, a fészke pedig mindössze 2 kilométeres mélységben. A földmozgás főleg a 2,5 millió lakost számláló Katmandu-völgyet rázta meg, de érezni lehetett az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig is az NDTV indiai tévé szerint.

A Reuters tudósítója beszámolt arról, hogy nem mindenki sikerült kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba. A katmandui központi kórházba több tucatnyi sérültet vittek be. Egyelőre két halálos áldozatról tudnak, az egyik egy 15 éves lány egy észak-indiai faluban, a másik szintén egy lány egy Katmandu melletti városban, ahol rádőlt egy szobor. Az indiai lányra házuk fala dőlt rá.

A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt.

A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található itt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét helyszínt vett fel a világörökségi listára. A Katmandu-völgyben 1300 méter magasságban elterülő fővárosnak több mint egymillió lakosa van. A Katmandut övező hegyek magassága 2000 és 2700 méter között mozog. Az óváros rendkívül szűk utcácskáiban a szorosan egymás mellé, ráadásul rosszul megépített házak könnyen összedőlnek. Nepálban 1934-ben volt 8,0 erősségű földrengés, amely romba döntötte a Katmandu-völgy városait. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.