Jön a rendelet a "Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról"

POLITIKA
2015 április 28., 15:46
comments 191

Látszik, hogy van még lehetőség a bevándorlóellenesség és az idegengyűlölet felpörgetésében.

A kormany.hu-ra nemrég került ki egy rendelettervezet, az a címe, hogy

"Tervezet a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról"

A gazdasági minisztérium a kormányhivatalok segítésével meghatároz egy számot, a "bejelentett munkaerőigényt", ennek előző évi havi átlagánál pedig minden más körülménytől függetlenül sem dolgozhat több harmadik országbeli (nem uniós) állampolgár Magyarországon legálisan.

Magyarországon jelenleg sem vállalhatnak korlátozás nélkül munkát a nem uniós állampolgárok, nekik kifejezetten nehéz munkavállalási engedélyt szerezniük. Az új rendelet a kiadható engedélyek számításának módjához nyúlhat hozzá, de azt egyelőre egy jogi szakértő sem tudta megtippelni, hogy éremben szűkül-e majd emiatt a kiadott papírok száma. Pár éve az engedéllyel Magyarországon dolgozó nem uniós külföldiek száma 10 ezer körül mozgott.

Ettől függetlenül nyilván a kormány majd tudja domborítani, hogy milyen keményen fellép a bevándorlással és a külföldi munkavállalókkal szemben, még ha ők nálunk nem is okoznak olyan problémákat, mint az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában.

A megkérdezett szakértők szerint a menekültek munkavállalását a rendelet nem érintheti, aki megkapja a védett státuszt, az automatikusan vállalhat munkát Magyarországon, ezt nemzetközi egyezmények garantálják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.