Két írásbeli figyelmeztetéssel a maga részéről a TV2 lezárta az Éden Hotelben történt zaklatást

Média
2015 április 29., 14:34
comments 105

Többen is hibáztak, így kerülhetett adásba az Éden Hotelnek az a jelenete, amiben egy szexre éhes, de a visszautasítást nem tűrő játékos szóban megaláz és erőszakoskodik egy lánnyal. Ezt derítette ki a TV2 lefolytatott belső vizsgálata. A következmények ehhez képest minimálisak, két kiosztott írásbeli figyelmeztetést, és ígéret, hogy legközelebb jobban figyelnek.

A műsor nem valós idejű, a múlt pénteki adást december 28-án vették fel. A TV2 közleménye szerint az éjszakai jeleneteket a gyártó cég, a Paprika Latino rögzítette és felügyelte. Az eseményekről a szabályoknak megfelelően riportot készítettek a TV2 helyszínen tartózkodó kollégáinak. "Sem a Paprika Latino, sem a TV2 kollégái nem jártak el kellő érzékenységgel, amikor a kérdéses helyzetet látták és értékelték.

Nem tartották erkölcsileg aggályosnak,

így nem történt meg az ilyenkor elvárható eszkaláció" - írja a TV2.

Persze még így is lett volna lehetőség a korrigálásra, hiszen a felvett műsort utólag vágják és szerkesztik. Ezt a munkát április 10-én kezdték, 20-án fejezték be ennél a résznél.

"Mind a szerkesztés, mind az adáskész epizód összeállítása a gyártó cég feladata és felelőssége" - tolja a felelőséget a gyártóra a csatorna. De aztán eljön a pillanat, amikor a csatorna saját felelősségét is vizsgálni kell.

"A TV2 képernyőjére kerülő adások technikai és tartalmi ellenőrzése, valamint átvétele már a csatorna kreatív osztályának hatásköre és felelőssége. A vizsgálat megállapította, hogy e terület munkatársai jelen esetben szintén nem megfelelő körültekintéssel jártak el, amikor adásba szerkesztették és így képernyőre engedték a kérdéses jelenetet tartalmazó epizódot."

Következmény:

A terület vezetője és a tartalom átvételéért felelős szerkesztő írásbeli figyelmeztetést kapott.

Ennyi.

És még néhány ígéret, hogy el legközelebb nem fog előfordulni.

A közlemény úgy folytatódik, hogy "a TV2 tudatában van a valóságshow-k megosztó és olykor szélsőséges tartalmi sajátosságaival, valamint az erre a show-ra kifejezetten jellemző taktikai elemek, párbeszédek és aktivitások megfelelő érzékenység nélküli bemutatásának veszélyeivel. Ezért a gyártás, az átvétel és az adásba kerülés még szigorúbban ellenőrzött folyamatokon esik át mostantól, így biztosítva azt, hogy hasonlóan kifogásolható tartalom ne kerülhessen a jövőben képernyőre".

És lesz még néhány, nők elleni erőszakról szóló anyag a műsorokban:

"Emellett az érintett érdekvédelmi és emberi jogi szervezetek bevonásával támogatásáról biztosítja a nők elleni erőszakkal kapcsolatos társadalmi párbeszéd kiszélesítését, melynek

aktuális műsoraiban teret fog adni".

És továbbképzés is lesz:

"A csatorna szerkesztésében dolgozó valamennyi munkatárs ezen túlmenően

további szakmai és etikai továbbképzést is kap,

mely magában foglalja napjaink fontos társadalmi kérdéseit, kiemelten a nők elleni erőszakkal kapcsolatos normák és elvárások ismeretét. Annál is inkább, mert a jelenetben fellelhető agresszív és méltatlan verbális és nonverbális viselkedés nem összeegyeztethető a TV2 értékrendjével."

A TV2 kijelentette még, hogy kész műsorpolitikájának felülbírálására, és - figyelem -

"mérlegeli, hogy a jövőben indít-e hasonló jellegű valóság show-t".

A TV2 elismeri hibáját, amiért ezúton is elnézést kér. Ez persze előrelépés ahhoz képest, hogy korábban azt mondták, hogy ez udvarlás volt, nem zaklatás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.