Fokozódik a kampány Angliában: David Cameron népszavazást ígér az EU-tagságról

külföld
2015 május 03., 12:59
comments 155

David Cameron kijelentette, hogy a jövő csütörtöki brit parlamenti választások után nem kíván olyan kormány miniszterelnöke lenni, amelyik nem ír ki népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.

A konzervatív kormányfő a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: stratégiája változatlanul az, hogy újra kell tárgyalni Brüsszellel Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét, egyezségre kell jutni, és ennek az egyezségnek az alapján

ki kell írni a népszavazást, amelyen arról kell majd dönteni, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e.

Cameron szerint az elmúlt évtizedekben olyan sok szuverén döntési jogkör került át a londoni kormánytól Brüsszelhez, hogy itt az ideje a változtatásnak, és annak, hogy minderről a brit választók elmondhassák véleményüket.

A brit kormányfő közölte: bízik abban, hogy a London által igényelt reformokat el tudja érni az Európai Bizottságnál, és Nagy-Britannia tagja maradhat a megreformált Európai Uniónak. Hozzátette: véleménye szerint Nagy-Britannia "akkor kezdene sodródni az EU kijárata felé", ha Londonnak nem lennének konkrét reformtervei az unió átalakítására.

Az esetleges koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban előre is kijelentette:

nem fogja hagyni, hogy bármely más párt az EU-népszavazás elhagyását a koalíciós alku tárgyává tegye.

A brit kormányfő már két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad a májusi választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel olyan kérdésekben is, amelyek az EU-szerződések módosítását igényelnék.

A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A Konzervatív Párt szeretné elérni egyebek mellett az átmeneti bevándorlási korlátozások rendszerének teljes reformját. A párt választási programjának egyik kiemelt pontja szerint az Európai Unió további bővítésének jóváhagyása fejében London ragaszkodni fog ahhoz, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az új tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A Konzervatív Párt ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani uniós szerződésekben szereplő, legfeljebb hét évi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.