Korlátozott szárazföldi hadműveletet indított Szaúd-Arábia Jemenben

külföld
2015 május 03., 12:32
comments 25

Egész pontosan a szaúdiak vezette koalíció, a jemeni síita húszi lázadók ellen a déli Áden városban. Jemeni katonai források szerint legalább húsz külföldi felderítő érkezett a kikötővárosba.

Az al-Gad című helyi lap arról számolt be, hogy a szövetséges katonák már csatlakoztak a városban zajló összecsapásokhoz.

Szemtanúk szerint a feketébe öltözött, álarcos katonákat vasárnap tették le Áden al-Manszúra negyede és repülőtere között. A landolás helyszíne felett állítólag katonai helikopterek köröztek.

Ahmed Aszeri, az arab koalíció parancsnokságának szóvivője később azt közölte, hogy a szövetség nem indított nagyobb szabású szárazföldi offenzívát Jemenben. A tábornok kijelentette, hogy nincsenek külföldi harcoló erők Ádenben, arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy vezényeltek-e különleges erőket a városba.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király nemrégiben arra utasította az ország legjobban felfegyverzett szárazföldi haderejének számító Nemzeti Gárdát, hogy csatlakozzon a jemeni katonai művelethez.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait, a koalíció azonban eddig nem vezényelt szárazföldi erőket az Arab-félszigeten fekvő országba. (MTI, AFP, BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.