Amerikai bevándorlás: Kína és India is lenyomta Mexikót

Tbg
demográfia
2015 május 07., 20:44
comments 89

Már több kínai és indiai származású telepedik le az Egyesült Államokban, mint mexikói, derült ki a bevándorlási hivatal legfrissebb adataiból.

photo_camera Azoknak a száma, akik az USA-n kívül születtek, és több mint egy éve még nem az USA-ban éltek. (Forrás: WSJ/Bevándorlási Hivatal)

Miközben Ázsiából (nemcsak e két országból, de a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából és Japánból) soha nem látott bevándorlási hullám indult meg, Mexikó felül két ok miatt is csökkent az emigránsok száma: egyrészt fejlődött a mexikói gazdaság és a határellenőrzés, másrészt esett a születések száma a közép-amerikai országban, ahonnan a csúcsidőszakban több mint négyszázezren is érkeztek.

Azzal egyébként, hogy a latin-amerikaiak beáramlása lassult, a távolkeleteiké nőtt, az USA-ban 2044-re kialakulhat egy eddig nem tapasztalt állapot: nem lesz többségben egyik népcsoport sem.

"Sokan vagyunk kevesen"

- ahogy azt annak idején Menyhárt Jenő (Európa Kiadó) énekelte.

A latin-amerikai bevándorlás lassulását az is jelzi, hogy ą latin-amerikaiak kétharmada már az USA-ban született, miközben az ázsiaiak körében ez 35%.

Évente egyébként 1,2 millióan emigrálnak az Egyesült Államokba. (WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.