Gyorsabbak, nagyobbak, sokkal nehezebbek: itt vannak a legújabb orosz tankok!

külföld
2015 május 07., 04:02
comments 427

Bár a világ vezető politikusai egymással versenyezve mondják le a részvételüket a május 9-i moszkvai díszszemléről, a világ fegyverbuzi népessége tűkön ülve várhatja a szombati felvonulást.

A II. világháborús győzelem évfordulóján mutatják be először a legújabb orosz haditechnikát.

Az esemény főpróbáiról kiszivárgott, illetve az orosz védelmi minisztérium által közzétett - részben kitakart - fotók alapján a haditechnikai biblia, a Jane's 360 már megkezdte a legújabb fegyverrendszerek bemutatását.

Ezek közös jellemzője, hogy

alapoktól újratervezett eszközök, amik szakítottak az orosz tankgyártás 70-es évek óta élő hagyományaival,

vagyis nem a már meglévő rendszereket modernizálták, hanem az alapoktól tervezték újra, és igazították a modern igényekhez az új orosz

  • tankokat;
  • PSZH-kat;
  • önjáró lövegeket.

Nézzük!

Armata T-14 MBT (Univerzális Harci Platform; "Tank")

photo_camera Az orosz védelmi minisztérium felvétele.

Az Armata nehézharckocsi hivatott kiváltani az orosz hadseregben szolgáló, kicsit idejétmúlt, még a hetvenes években tervezett T-90-eseket. Ennek nyugati megfelelői a Német Leopard 2 és az amerikai M1A1 Abrams, amik a jelek szerint az ihletet is adták a teljesen újratervezett vázhoz.

Az Armata lánctalpa, szemben a korábbi orosz MBT-kkel, de hasonlóan a Leopard 2-höz és az Abramshez hat helyett hét keréken gördül, vagyis hosszabb - és a felvételek alapján magasabb is - az eddigi orosz nehézharckocsiknál.

Az eddig nyilvánosságra került felvételek alapján dizájnjában szinte pontos mása a nyugati MBT-knek. Felszerelése azonban még azoknál is modernebb: tűzrendszere automatizált, az oroszok reményei szerint alapját képezheti majd a jövő teljesen robotizált harckocsijának:

a lövegtornyában nincs is hely kezelőszemélyzetnek, távvezérléssel működtethető.

A mindössze háromfős, vezetőből, tüzérből és parancsnokból álló személyzet a tank elején egy megerősített kapszulában kapott helyet, a lövegtoronyban csak a töltőautomatika van.

Az Armatát egy 125 milliméteres, huzagolatlan ágyúval szerelték, ami hagyományos töltetek mellett irányított rakéták indítására is alkalmas. Másodlagos fegyverzete egy koaxális 30 mm-es gépágyú - ezt a fő ágyú kezelőszerveivel irányíthatják -, illetve egy 12,7 milliméteres géppuska.

A tankot reaktív páncélzattal is felszerelhetik, a hátsó részét, ahol a motor is van, páncélrácsozat védi.

A tank rendszerei 5 kilométeres távolságból képesek célpontok azonosítására, megsemmisítésükre pedig akár nyolc kilométerről is. Az akár 90 km/h-ás terepsebességű tankból 2020-ig 2300-at akarnak rendszeresíteni a seregben.

photo_camera Az Armata alapjaira épített gyalogsági nehéz harctámogató jármű, a T-15-ös.
Az orosz védelmi minisztérium felvétele.

Az Armata platformjára tankon kívül építhetnek gyalogsági harctámogató járműt (BMP) vagy csapatszállítót (PSZH) is, ez a nómenklatúrában a T-15 nevet kapta. Az MBT-konfigurációban 57 tonnás, pont mint a példakép M1A1-es.

Kurganyec-25

photo_camera Az orosz védelmi minisztérium felvétele.

Az orosz gyalogság új harctámogató járműve (BMP) nagyon megizmosodott az előd BMP-3-hoz képest: míg a korábbi BMP-k egyike sem volt még húsz tonnás sem, ez 25 tonnás, és ez is hosszabb, mint az elődei.

Az orosz védelmi minisztérium által közölt fotókon extra páncélzattal felszerelt példányok láthatók.

A Kurganyeceket kétféle fegyverkonfigurációval tervezik, a könnyű harctámogatót az Armata másodlagos fegyverével, a 30 mm-es gépágyúval szerelhetik fel, a nehezebb verziót az AU-220M típusú, 57 miliméteres ágyúval szerelt lövegtoronnyal. Ezen kívül még készülhet belőle géppuskával vagy automata gránátvetővel felszerelt változat is.

Az Armatához hasonlóan a Kurganyecek lövegtornya is távirányítású.

Bumeráng 8x8

photo_camera Az orosz védelmi minisztérium felvétele.

A lánctalpas csapatszállítók mellett kifejlesztettek egy nyolckerekű harcjárműt is a most szolgáló BTR-ek helyett. A Bumeráng az Armatához hasonlóan a nyugati csapatszállítók mintáját követi, vagyis magasabb, mint a korábbi orosz modellek. V-profilú teste és a végében látható propellerek alapján a jármű kétéltű.

A védelmi minisztérium által közölt képeken a Bumerángokon nem látni ágyúcsövet, de a korábbi hírek alapján ezt is 57 mm-es ágyúval, AU-220M távirányítású lövegtoronnyal szerelhetik.

Végül pedig következzék a kakukktojás:

2S35 Koalicija-SZV

photo_camera Az orosz védelmi minisztérium felvétele.

Az új orosz fegyverzet legjobb nevű darabja némi csalódást okoz: bár korábban arról szóltak a hírek, hogy az új önjáró löveget is az Armata alapjaira építik, a képek alapján ez inkább tűnik az 1989-ben rendszeresített - és most Ukrajnában harcoló - 2S19-es továbbfejlesztésének. Például ennek a lánctalpa hat keréken nyugszik.

Az is kiábrándító, hogy a korábban megszellőztetett, duplacsövű ágyú helyett csak egy szimpla, 152 milliméteres löveggel szerelték - pont mint a 2S19-et.

Annak ellenére, hogy látványos újításai nincsenek, 70 kilométeres lőtávolságával a Koalicija félelmetes fegyver.

(Via Jane's 360)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.