Illegális az NSA adatgyűjtése

Tbg
háború
2015 május 07., 19:05
comments 81

Törvénytelenséget követett el az NSA (amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség), amikor számolatlanul, tömegesen gyűjtött adatokat, mondta ki a szövetségi fellebviteli bíróság az USA-ban.

Ez az ítélet azért fontos, mert megnyithatja az utat számos, az NSA ellen indítani szándékozott pernek és egyéb eljárásnak.

Az NSA lehallgatási botránya akkor robbant ki, amikor 2013-ban Edward Snowden szivárogtatott a problematikus adatgyűjtési gyakorlatról, de most először mondta ki amerikai bíróság, hogy az NSA túllépte hatáskörét, és jogtalanul gyújtött adatokat amerikai állampolgárokról.

A döntésnek azért is van különösen nagy súlya, mert épp mostanában kell a Kongresszusnak dönteni arról, hogy meghosszabbítsák-e az NSA ilyen irányú megfigyeléseit engedélyező, a Patriot Act 215-ös cikkelyét, amely jelenleg június 1-ig engedélyezi az NSA-nak a lehallgatásokat.

A bíróság ítélete szerint a Patriot Act 215-ös cikkelye által meghatározott jogosultságok körét is túllépte az NSA, amikor tulajdonképpen gyanúsítás nélkül hallgatott le mindenféle telefonokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.