Elképesztő meglepetéssel zárult a brit választás

külföld
2015 május 08., 04:01
comments 538

Csütörtökön még arra is esélyesnek tartották, hogy ő legyen Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, pénteken már az sem valószínű, hogy egyáltalán a Munkáspárt elnöke maradhat Ed Miliband. Pártja, amit az abszolút többség megszerzésére ugyan nem, de a kormányalakításra esélyesnek tartottak, akkora vereséget szenvedett Skóciában a nacionalistáktól, hogy végeredményben nemhogy nem növelte parlamenti frakcióját, de a jelen állás szerint akár 30-nál is több képviselői helyet bukhat.

A Munkáspártnál tényleg csak a kisebbik kormánypárt, a Liberális Demokraták szerepeltek rosszabbul, akik a jelen állás szerint, amikor 650 képviselői helyből más 489 sorsa eldőlt, 37 mandátumot buktak el.

Velük szemben a miniszterelnök, David Cameron Konzervatív Pártja még erősödött is - pillanatnyilag 17-tel van több képviselőjük, mint eddig volt.

Pedig a választás előtti közvélemény-kutatások fej-fej melletti küzdelmet jeleztek előre. A modellek alapján szinte teljesen biztosnak tűnt, hogy egyik nagy párt sem lesz képes kormányt alakítani, a cégek vezető elemzői pedig inkább a Munkáspártot, illetve Milibandet tartották esélyesnek a kormányalakításra.

Ha országos összesítésben nézzük a szavazatokat, a kutatások nem is tévedtek nagyot. A jelen állás szerint a konzervatívok a szavazatok 33,5, a Munkáspárt a 32,5 százalékát szerezték meg. De a kizárólag egyéni képviselőket választó Nagy-Britanniában ennek nincs nagy jelentősége:

hogy mást ne mondjak, a választás nagy nyertese, a pillanatnyi állás szerint 55 képviselői helyet szerző skót nacionalisták országosan csak a szavazatok 6,5 százalékát szerezték meg, miközben az EU-szkeptikus UKIP-re 11,9 százaléknyian szavaztak. A UKIP-nak mégis a legjobb esetben is legfeljebb két képviselője lehet. Kevesebb, mint az amúgy csak 7,6 százalékot szerző liberális demokratáknak.

Az országos közvélemény-kutatásokkal szemben a 133 választókerület 20000 választójának megkérdezésével készült exit poll viszont, a 2010-es választáshoz hasonlóan pontosnak bizonyult. Az urnazáráskor minden elemzőt sokként ért az előrejelzés, hogy a konzervatívok akár 316 mandátumot is szerezhetnek, és a liberálisokkal együtt megőrizhetik a kormányzáshoz szükséges minimális többségüket. A munkáspártiak és a liberális demokraták egyből arra gyanakodtak, hogy a kutatás téved - aztán ahogy érkeztek az eredmények, úgy bizonyosodott be, hogy az exit poll nem tévedett.

Ugyan még 170 mandátum sorsa nem dőlt el, a trendek alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy végeredményben a konzervatívok akár önállóan is kormányképesek lesznek, a liberálisokkal együtt pedig szinte biztosan meg lesz az abszolút többségük. Az ugyanis a nyilatkozatok alapján biztosnak tűnik, hogy a liberálisok megrázó eredményük ellenére bent maradnak a koalícióban, ha ez kell a kormány munkájának folytatásához - még ha pártelnökük, a mandátumát végül megtartó Nick Clegg keserűre sikeredett győzelmi beszédében már utalt rá, hogy órákon belül a pártelnöki posztjával kapcsolatos bejelentést tesz.

photo_camera A miniszterelnökségre is esélyesnek tartották, de talán pártelnök sem maradhat. Ed Miliband a választás egyik keserű győztese.
AFP PHOTO / OLI SCARFF

Ed Miliband, aki szintén keserű nyertese volt az estének, ilyet még nem mondott, de mindenki másban felmerült, hogy a kudarc után nem maradhat elnöke pártjának. Végül is a Munkáspárt eredményeiben nem a skóciai kudarc a meglepő, hanem az, hogy Angliában és Walesben sem sikerült erősödniük.

A választás előtt úgy tűnt, hogy a legnagyobb kérdés az lesz, kinek van legitimációja kormányt alakítani, ha egyik párt sem szerez egyértelmű többséget. Ez biztosan eldőlni látszik. Legalábbis az biztos, hogy Milibandnek és a Munkáspártnak kevés hivatkozási alapja lesz a kormányalakításra, még ha netán a konzervatívok nem is szereznek egyértelmű többséget.

Ami szintén biztosnak látszik, az az, hogy a következő évek brit belpolitikájának újra meghatározó témája lesz Skócia függetlensége, ahogy a brit uniós tagság kérdése és a választási reform is, amit a UKIP az eredmények láttán már fel is karolt. Nem csoda, a szavazatszám alapján az EU-szkeptikusoké Nagy-Britannia harmadik legnépszerűbb pártja, aminek így is kevesebb képviselője lesz még a walesi nacionalistáknál és az észak-ír szociáldemokratáknál is. (A választási eredményeket a Telegraph, a Guardian és a BBC közvetítéséből vettem. Címlapkép: AFP PHOTO / GEOFF CADDICK.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.