Ekkora tolvaj még Kelet-Európában is ritka

gazdaság
2015 május 09., 18:05
comments 520

Viszonylag kevesen voltak eddig, akik 28 éves korukra sikeresen ellopták egy komplett ország egynyolcadát. A fiatalon nagyon magasra jutók, a Mozartok, Nagy Sándorok és Pelék mellett ezentúl ott a helye egy Ilan Shor nevű izraeli-moldáv üzletembernek is. Shor nagyjából 1 milliárd dollárt tüntetett el Európa legcsóróbb országában, amelynek 2014-es GDP-je összesen nem érte el a 8 millárdot.

Screen Shot 2015-05-08 at 7.55.24 PM

Ilan Shor ugyan még Izraelben született, ám csak két éves volt, amikor családja Kisinyovba, Moldova fővárosába költözött. Az összeomló Szovjetunióból kiváló újszülött ország a régió halmozottan hátrányos helyzetű csecsemőjének számított, ahol a klasszikus bűnözésen és a rendszerváltás zavarosában halászáson kívül szinte semmivel nem lehetett nagy pénzeket csinálni. Ilan apja, a 2005-ben elhunyt Miron Shor ebben a közegben lett Moldova egyik leggazdagabb embere, halála után pedig vagyonát, gazdasági érdekeltségeit fia örökölte.

Ilan tovább építgette a Shor-birodalmat, ami 2014-ben már biztosító- és biztonsági cégekből, tévécsatornákból, a kisinyovi reptér duty-free boltjaiból, valamint kelet-európai oligarchához méltóan egy futballcsapatból, az FC Milsami Orheiből állt. És meghatározó befolyást szerzett három bankban is.

Ilan Shor a nyilvánosságot ugyan nem kedveli és csak a legritkább esetben áll szóba újságírókkal, 2011-es esküvőjével mégis tele volt a moldáv média. Egy Jasmine nevű, mérsékelten sikeres, orosz énekesnőt vett el feleségül, a ceremónia utáni fogadást pedig Kisinyov egyik legreprezentatívabb épületében, a parlament egykori székhelyén, a Köztársasági Palotában tarották.

Vannak kelet-európai oligarchák, akik vissza tudják magukat fogni, Ilan Shor azonban nem ezek közé tartozik. 2014 novemberének végén három moldáv bank, az Unibank, a Banca de Economii, és a Banca Sociala mindössze három nap alatt összesen 1 milliárd dollárnyi hitelt folyósítottak moldáv leiben különböző cégeknek, amitől a bankok majdnem csődbe mentek, és csak az ország nemzeti bankjának közbelépése tudta őket megmenteni a teljes összeomlástól.

A Moldáv Nemzeti Bankot ekkor az országban szokatlan tisztánlátási roham kaphatta el, mert a közfelháborodás hatására felfogadtak egy független céget, a vállalati kockázatkezeléssel foglalkozó amerikai Krollt, hogy tárja fel, mi történt, és hol a fenében van az az 1 milliárd dollár. A Kroll el is készítette a jelentést, azonban azt nem hozták nyilvánosságra, ami alaposan felidegesített több tízezer moldávot, akik május 3-án Kisinyov utcáin tüntetve követelték a jelentés publikálását és a felelősök felelősségre vonását.

Egy nappal később Adrian Candu, a moldáv parlament elnöke önhatalmúlag úgy döntött, hogy megosztja a nyilvánossággal a Kroll munkáját, és így végre kiderült, pontosan hogy is lehet 1 milliárd dollárt ellopni alig 3 nap alatt..

A Kroll szerint Ilan Shor már 2012-ben készült a hatalmas összegű lopásra, amikor fokozatosan elkezdett befolyást szerezni a három hitelező bankban. Shor módszerének lényege az volt, hogy egymástól függetlennek látszó cégek és személyek vásároltak kisebb csomagokat a bankok részvényeiből, ám a szálak mind nála futottak össze, és így végül gyakorlatilag átvette az irányítást a három bank felett.

shor

2013-14 folyamán Shor cégeinek adóssága meghétszereződött, köszönhetően azoknak a hiteleknek, amelyeknek szinte mindegyike a három érintett bankból származott. A moldáv cégekhez beérkező összegek azonban nem maradtak az országban, hanem szinte azonnal tovább lettek utalva egy bonyolult offshore cégháló bankszámláira.

Sok tranzakció nyomát egyszerűen törölték a moldáv bankok számítógépes rendszeréből, és az ezekről szóló dokumentumok jelentős részét bepakolták egy Shor cége által tulajdonolt autóba, amit aztán elloptak és felgyújtottak. A Kroll-jelentés így egyértelműen kimondta:

Moldova GDP-jének egynyolcadát Ilan Shor és segítői lopták el úgy, hogy egyszerűen saját bankjaikból átutalták saját cégeiknek, majd kimenekítették az országból.

Shor természetesen tagad, és azt mondja, mindenben együtt fog működni a moldáv hatóságokkal. Mindenesetre május 6-án házi őrizetbe vették. Moldova így nemcsak 1 milliárd nagyon nehezen visszaszerezhető dollárral lett szegényebb, hanem egy huszonéves oligarchával is.

(Bloomberg, CNN MoneyIndependentRFERL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.