Oktalan magány és szégyen köti gúzsba nők millióit

várandósság
2015 május 10., 16:00

A spontán vetélés sokkal gyakoribb, mint gondolnád: a megállapított terhességek közel ötöde így zárul még a 20. hét előtt.

Rengeteg a tévhit

Sokan sajnos még ma is azt hiszik, hogy a vetélések oka az, hogy a nő valami olyat tett, amit nem kellett volna, vagy valamilyen őt ért hatás miatt nem maradt meg a baba. Egy friss kutatásban a megkérdezettek szerint előidézhet vetélést a terhesség legelső szakaszában

  • a stressz miatt nem marad meg baba (ezt több mint háromnegyedük állította),
  • nehéz dolgok emelgetése (64 százalékuk szerint),
  • valamilyen fogamzásgátló eszköz, vagy pirula korábbi használata (22 százalék szerint),
  • sőt, 21 százalék szerint egy erőteljesebb vita is lehet oka a vetélésnek.

Ez mind nem igaz. Nem ezek miatt vetélnek el leggyakrabban a nők. Nem ők tehetnek róla. És más sem. A legtöbb esetben, a vetélések mintegy hatvan százalékában genetikai problémák állnak az történések hátterében, de többnyire kideríthetetlen, mi történt.

Az általános tévhit, hogy az anya tehet róla, ha elvetél, bűntudatot ébreszt, megszégyeníti és elszigeteltté teszi a nőket egy olyan élethelyzetben, amikor sokan gyászolják a meg nem született magzatot, és segítségre, a történtek kibeszélésére lenne szükségük.

A társadalmi "etikett" azonban elvárja, hogy a koraterhességet egy nő ne is jelentse, be, mert ugyebár ha elvetél, ne nyomasszon már senkit ezzel, tartsa meg magának a nyomorát, a gyászát. Holott, ha jobban belegondolunk ebben az elvárásban igenis elve benne van, hogy a vetélés az anyaság, a női lét része, nem ritka esemény, mégis titkolnivalónak sejtetjük, mutatjuk.

Nagyon nagy baj, hogy tabutéma ez a meglehetősen gyakori esemény

És ezen csak tovább ront a kórházi személyzet gyakran részvétlen viselkedése, és hogy rendszerint a veszélyeztetett terhesekkel és az terhességüket megszakító paciensekkel egy szobában helyezik el azokat a nőket is, akiknél a műtéti befejezésre van szükség.

A vetélések ma Magyarországon az abortusztabletták hazai engedélyezésének hiányában számos műtétet indikálnak. Az abortusztabblettaként elhíresült szer ugyanis az olyan spontán vetélések befejezésének is sokkal kíméletesebb módja, ahol az anyaméhben meghalt a magzat. Ezeket az elhalt terhességeket jelenleg úgynevezett műszeres befejezés (küretkanalas „kaparás”) követi. A tabletta alkalmazásával viszont a méh szintén kiürülhetne, ami kevesebb kockázatot jelentene a nők egészségére nézve. Hogy hányakat érint a kérdés? Pontosan nem tudjuk megmondani, de az biztos, hogy általában hogy az ilyen műtétek száma is magasabb, mint azt a közvélemény hiszi.

Az amerikai nőgyógyászati folyóirat Obstetrics & Gynecologyfrissen publikált kutatása során ezer embert kérdeztek meg arról, szerintük milyen gyakran végződik vetéléssel egy terhesség. A válaszadók több mint fele öt-hat százalékra tippelte az arányt, holott a valóság ennél jóval kevésbé vidám. A koraterhességek közel 30 százaléka vetéléssel zárul.

Források:

Time, Huffington Post, NPR, Live Science

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.