Csütörtökön ismét Science Meetup!

meetup
2015 május 12., 15:46

Már csak két nap van hátra 2015 negyedik Budapest Science Meetup-jáig. Május 14-én, 19 órára várunk mindenkit a Ustream székházában, ahol három előadónk barlangbiológiáról, Mars kutatásról és hálózatelemzésről fog beszélni.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Barlangbiológia (újra)kezdőknek – Egy tudományág egykor és ma

Balázs Gergely - Magyar Természettudományi Múzeum, Állattár

A barlangok rejtélyes világa mindig is izgatta a kutakodó ember fantáziáját. Nem kevésbé igaz ez a barlangokat benépesító különleges élőlények vonatkozásában. A barlangbiológia önálló tudományágként való kiemelése valamelyest mégis megkérdőjelezhető, de számos érv szól mellette. A hazai kutatások intenzitása egykor a világ élvonalába tartozott, azonban az elmúlt pár évtizedben jelentős lemaradást szenvedett. Mindez akkor is igaz, ha olykor egy-egy kiváló magyar kutató közben valamely részterületen kiemelkedőt alkotott. Az előadás azt hivatott bemutatni, hogy kezdő kutatóként, hogyan lehet felvenni az elejtett fonalat: milyen nehézségeket és milyen örömöket tartogat egy ilyen kihívásokkal teli munka.

Mars-útikalauz stopposoknak!

Sik András - ELTE Természetföldrajzi Tanszék

Jelenleg hét űrszonda dolgozik a vörös bolygó térségében, hogy felszíni környezetét és múltbeli lakhatóságát kutassák. A legizgalmasabb felfedezést a Földön kívüli élet bizonyítéka jelentené, de az emberes utazások előkészítése is egyre reálisabb célkitűzés. Indulás előtt azonban nem árt tisztában lenni az égitest kihagyhatatlan látnivalóival, s persze veszélyeivel is...

Hogy hivatkoznak egymásra a magyar politikai blogok és híroldalak?

Varjú Zoltán - Precognox Kft. - Nyelv és Tudomány

A perszonalizált keresőknek és közösségi oldalaknak "hála" egyre kevésbbé ér el minket olyan tartalom, ami nem felel meg prefrenciáinknak. De mi a helyzet a másik oldalon? Hivatkoznak-e egymásra az egymástól gyökeresen eltérő politikai nézeteket valló bloggerek? Hogyan viszonyul egymáshoz a bal- és jobboldali mainstream sajtó? Kiken keresztül terjed az információ ebben a közegben? Hálózat- és tartalomelemzést alkalmazó projektünk 70 politikai blogról kiindulva gyűjtött adatokat és a fenti kérdéseket próbálja megválaszolni több-kevesebb sikerrel. Eredményeink több mint tizenkétezer egyedi oldal vizsgálatán alapulnak, melyek kb. 750 doménhez tartoznak és lefedik a magyar politikai blogszféra és híroldalak jelentős részét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.