Hatalmas pénzszórást jelentett be Varga Mihály

gazdaság
2015 május 13., 12:27

"Adócsökkentés, tervezhetőség, fejlődés"

– ez foglalja össze frappánsan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a jövő évi költségvetést, amiről Kövér László házelnök társaságában beszélt. A főbb számokat már korábban elmondta Varga. Ebből kiderült, hogy 16-ról 15-re csökkentik az szja egyetlen kulcsát, amivel újabb tízmilliárd forintokkal támogatja a kormány főleg a vagyonosabb magyarokat.

Az szja-csökkentés hatása nagyjából 100 milliárd forint lesz (ennyivel kevesebb jön be a költségvetésbe), de lesz még 25 milliárdos családi adókedvezmény-növelés, 25 milliárd forint sertésáfa-csökkentés, továbbá 10 milliárd forint illeték-bevétel csökkentés. Csökkentik a bankadót is, az EBRD-vel és a bankokkal kötött megállapodásnak megfelelően.

Most viszont kiderült, hogy nem csak adócsökkentés lesz, hanem kiadásnövelés is:

  • még 140 milliárd forinttal többet fizetnek a nyugdíjakra
  • még 138 milliárd forint a különböző állami béremelésekre, életpályamodellekre (főleg a fegyveres dolgozók 30 százalékos béremeléséről van szó)
  • még 70 milliárd forint közmunkaprogramra
  • még 12 milliárd gyermekétkeztetésre, még 31,2 milliárd egészségügyre, szociális célokra
  • még 109 milliárd kultúrára, sportra és oktatásra
  • átveszik a BKV adósságát
  • és arról itt még nem is beszélt, hogy mennyibe kerül majd nekünk, hogy az idei évtől már a rezsicsökkentést is az állam fizeti a nemzeti közműszolgáltatón keresztül.

Lesz két, egyenként 100 milliárdos tartalék is (ezekből a kormány előszeretettel szokott év közben felmerülő ötletekre pénzt osztogatni).

Miből lesz erre pénz? Növekedésből és az alacsonyabb kamatkiadásokból. A 3 százalékos növekedés 400 milliárd forint többletforrást hoz a költségvetésnek Varga Mihály szerint, az államadósság kamataira pedig százmilliárdokkal kevesebbet fordít majd az állam (2012-höz képest idén 300 milliárddal kevesebb megy erre, 2015-ről 2016-ra pedig még 75 milliárddal csökkennek a kamatkiadások).

Jövőre egyébként 2,5 százalékos növekedést, 2 százalékos költségvetési hiányt és 1,6 százalékos inflációt várnak a költségvetésben.

varga mihály

Kövér László elmondta, hogy május 29-ig lehet majd egyéni módosítókat hozzáfűzni a javaslathoz, aztán megy még egy kört a költségvetési bizottságban, zárószavazás pedig június 22-én lesz. Persze ki tudja, hogy mi lesz a törvénnyel még az év végéig, főleg ha változnak a külső gazdasági feltételek.

Amint kikerül a parlament honlapjára a ma átadott részletes dokumentum, akkor majd jobban megnézzük a számokat. UPDATE: itt is van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.