Ezt igazán nem vártuk az EU-tól, nem akarják támogatni a felcsúti kisvasutat, ami megállna a fociakadémiánál

POLITIKA
2015 május 14., 08:17

Az csak nem fordulhat elő, hogy Mészáros Lőrincnek a saját zsebéből kell kifizetni azt a 600 millió forintot, amiből kisvasutat terveztek Felcsútra. Eddig az unióval akarták finanszíroztatni a nagyszerű tervet, a Közép-Dunántúli régió turisztikai fejlesztési keretére mozdultak rá. De a Figyelő szerint az Európai Bizottságban valahogy kiszúrták a projektet, és elkezdték vizsgálni.

Ez nem annyira jó hír. Mert a pályázat megtámogatására egy tanulmányt adtak be, ami napi akár 7500 utassal számol. Ez viszont, nos, hát, kicsit túlzottnak tűnik. A kisvasút Bicskéról indul, a felcsúti kertek alatt visz a nyomvonal, messze a lakosoktól. Megállna természetesen a világhírű labdarúgó akadémiánál, a régi állomásépületnél is, a végállomás pedig az Alcsúti Arborétum lenne. Amit egyébként az államtól megkapott a felcsúti akadémiát fenntartó alapítvány (elnök: Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, mára polgármester, milliárdos).

A Figyelő emlékeztet arra, hogy a budapesti Gyerekvasút legforgalmasabb hónapjaiban szállít havi 45 ezer utast, az napi 1500-as átlag. Felcsúton ennek akár az ötszörösével számolnak. Ráadásul a tömegközlekedés busszal megoldott, napi 24 járattal. 13 perc az egész, a helyiek sem töltenék meg zsúfolásig a vonatot.

Nagyságrendileg: ugyanebből az uniós turisztikai keretből kapott a veszprémi állatkert is története legnagyobb fejlesztésre, igaz, csak 481 milliót. Ebből a lámáknak lett új kifutója, elefántpark és orrszarvúház épült, kifutóval és készül az új, vízi életvilágot bemutató központ is.

A Miniszterelnökségen a Figyelőnek nem erősítették meg, hogy tudnának az EU aggályairól, mindenesetre a felcsúti kisvatutas pályázatban egyelőre csúszik az eredményhirdetés. Pedig még kormányhatározat is van a tenderről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.