Ötödik éve Csányi Sándor a leggazdagabb, és még mindig Habony Árpád a negyedik legbefolyásosabb magyar

POLITIKA
2015 május 13., 22:02
comments 125
  • Megjelent a Napi.hu magazin-különkiadása, ami a 100 leggazdagabb magyar listáját is tartalmazza.
  • Ahogy azt egy hete tudni lehetett, a Napi.hu idén már fel merte rakni Simicska Lajost és Nyerges Zsoltot is a listára.
  • Idén már 5,3 helyett 6 milliárd kellett a top 100-hoz, de történtek más változások is.
  • És az 50 legbefolyásosabb ember között is ment a harc az első helyért.
photo_camera Csányi Sándor és Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke beszélget a Magyar Nemzeti Bankban tartott bankárreggeli után a bank épületében 2013. november 18-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Az élen 2011 óta nincs változás, ötödszörre is az OTP-vezér–MLSZ-elnök Csányi Sándor lett a leggazdagabb, és most már 15 milliárddal nagyobb, 165 milliárd forint a tippelt vagyona. Alig marad le mögötte Bige László (Nitrogénművek Zrt.), akinek 165 milliárdja van. A harmadik pedig messze lemaradva, 115 milliárddal a fotexes Várszegi Gábor lett.

Őket követi két őskövület: a negyedik 93 milliárddal Demján Sándor, és egy hajszállal lemaradva ott van mögötte az egyre nagyobb hülyeségek posztolása ellenére is napról napra gazdagabb Széles Gábor, akinek 92 milliárdja van.

photo_camera Gattyán György

Gattyán György, akié többek között a Docler Holding és az Il Bacio di Stile, a tavalyi harmadik helyről a hatodikra esett vissza, mivel egy adóhivatali zárolás miatt 135 milliárdról 90-re csökkent a vagyona. A hetedik 85 milliárddal a wallisos Veres Tibor, a nyolcadik a Rákosi Tamás médiabefektető (84 milliárd), és a kilencedik a Wáberer-csoportot vezető Wáberer György (80 milliárd).

A 10. helyen ez az 55 éves férfi áll:

photo_camera A képen a Sparban éppen Magyar Tejet és 1,5 százalékos tejfölt vásároló Simicska Lajos vagyonát a Napi.hu 73 milliárd forintra teszi

Hol van már az az idő, amikor Leisztinger Tamás volt a leggazdagabbak között is az egyik leggazdagabb? Idén a vagyona tizedét elbukva 72 milliárddal lett a 11.

A 24. helyen is egy új szereplő, Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt áll, 26,3 milliárd forinttal. A 27. 24,2 milliárddal Spéder Zoltán, az FHB Bank és a CEMP-médiacsoport tulajdonosa.

Ahogy a Közgép csillaga leáldozik, úgy tör előre a Duna Aszfalt, aminek a tulajdonosai új szereplők a listán: Szijj László és Varga Károly a 29. és a 30. helyet húzta be 23-23 milliárddal.

A listán 37. helyezett Garancsi István, Orbán Viktor bizalmasa, aki hatalmasat szakított a bazi nagy gázbiznisszel is, így 13,7-ről 19 milliárdra nőtt a vagyona. Szintén a MET-tel gazdagodott akkorát Lakatos Benjámin, hogy új szereplőként 10 milliárddal a 70. leggazdagabb magyar lett. (Nem meglepő, hiszen már 2003-ban elit társaságban, a legendás Atti bá partiján csapatta.)

metvideo

A 70. leggazdagabb Debreczeni Zita és Bódi Sylvi volt kedvese, Kedves Ferenc, aki 10,5 milliárdot kuporgatott össze. Jól fogy az Unikum is: 7,4-ről 9,5 milliárdra nőtt a Zwack család vagyona, ezzel a 76-ok lettek.

Mészáros Lőrinc hiába gazdagodott 700 millióval (8,4 milliárd forintja van), így is egy helyet rontott, így most a 86. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének apja, Nobilis Kristóf a tavalyi 8,6 milliárdról 6,8-ra csökkentette a vagyonát, így lett a 96.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A 100 leggazdagabb magyar összvagyona 160 milliárddal több a tavalyinál: majdnem 2600 milliárd forint, azaz a mínusz 0,2 százalékos fogyasztói árindexet figyelembe véve 6,8 százalékkal nőtt a vagyonuk. 2002-ben ez a szám még csak 632 milliárd volt.

Azaz 14 év alatt a 100 leggazdagabb magyar vagyona megnégyszereződött, miközben a fogyasztói árak csak 77 százalékkal mentek fel.

Befolyás, ami itt megy

A Napi.hu most is elkészítette az 50 legbefolyásosabb magyar listáját, ami kevésbé szigorúan értelmezhető, mint a milliárdokat elemző gazdagsági lista. Ezen többnyire politikusok vannak, és ez a top 10:

  1. Orbán Viktor
  2. Csányi Sándor
  3. Lázár János
  4. Habony Árpád
  5. Matolcsy György
  6. Rogán Antal
  7. Andy Vajna
  8. Pintér Sándor
  9. Simicska Lajos
  10. Varga Mihály

Mint látható, Simicska Lajos, aki idén gecinek nevezte a miniszterelnököt, hat helyet zuhant (üzlettársa, Nyerges Zsolt pedig 9 helyet rontva lett a 16.).

Andy Vajna viszont új szereplő a listán. Ahogy Mészáros Lőrinc is, aki Garancsi István mögött a 15. Lakatos Benjámin is új, és rögtön a 20, megelőzve Kövér Lászlót (22.), Spéder Zoltánt (23.), és a 11 helyet rontó, CBA-s Lázár Vilmost (38.).

A Jobbik előretörését pedig egy új név mutatja, a 49.: Vona Gábor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.