50 millió dollárért kelt el ez a festmény

MŰVÉSZET
2015 május 15., 12:59
comments 397

Piet Mondrian Kompozíció 3. pirossal, kékkel, sárgával és feketével című festménye a Christie's aukciósház New York-i impresszionista és modern műveket kínáló árverésén csütörtökön rekordáron, 50,6 millió dollárért (13,6 milliárd forintért) kelt el  - soha korábban nem fizettek ennyit a holland festő képért.

mondrian

Az 1929-ben készült geometrikus alkotás ára jóval felülmúlta a korábban 15-25 millió dollárra taksált értékét. 

És lehet persze károgni, hogy ilyesmit bárki tud csinálni, csak sajnos ez hülyeség, Mondrian egy elképesztő zseni volt.

A festmény ára csaknem duplája a Mondrian-képért valaha kínált legnagyobb összegnek: 2009-ben egy árverésen 27,6 millió dollárt fizettek a Kompozíció pirossal, kékkel és szürkével című képért.
Amadeo Modigliani 1916-ban készült Beatrice Hastings című portréja a korábban becsült 7-10 millió dolláros árat túlszárnyalva 16,1 millió dollárért (4,3 milliárd forintért) kelt el.

A héten több rekord is született a Christie's árverési maratonján: világrekordot döntött Pablo Picasso Les Femmes d'Alger - Version O (Az algíri nők - O változat) című műve, mely 179 millió dollárért (49 milliárd forintért) kelt el hétfőn, és a szobrok körében szintén rekordárért, 141 millió dollárért (38,6 milliárd forintért) cserélt gazdát ugyanott egy Giacometti-mű, a L'homme au doigt (A mutató ember) című életnagyságú alkotás. Mark Rothko No.10 című absztrakt festménye szerdán 81,9 millió dollárért (22 milliárd forintért) - Rothko-képért valaha kínált legmagasabb összegért - kelt el az aukciósház háború utáni és kortárs műveket kínáló árverésén.

A Christie's több mint 1,3 milliárd dolláros bevételre tett szert a héten tartott New York-i árveréssorozatán, ami szintén rekordnak számít az árverések történetében. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.