Elismerésünk a kormánynak

POLITIKA
2015 május 15., 16:12

Novák Katalin család- és ifjúsági államtitkár ma jelentette be, hogy a szerdai kormányülésen eldöntötték, nem akadályozzák és büntetik tovább azokat a nőket, akik már a gyerekük egyéves kora előtt dolgozni szeretnének, vagy éppen erre kényszerülnek.

A gyed extra azon kevés dolog egyike, amivel a kormány növelte a nők mozgásterét, döntéshozatali szabadságát.

Eddig is klassz volt, de most még jobb lett azzal, hogy a gyerekeik féléves-és kétéves kora között változatlanul kaphatja majd a gyedet a szülő.

Mi az a gyed?

A gyermekgondozási díj a gyerek kb. féléves korától igényelhető, a kicsi születését megelőző időszakban kapott fizetés 70 százaléka, de maximált összeg, és csak a gyerek kétéves koráig jár. A gyed extra annyiban hozott változást 2014. január elsején, hogy a szülési szabadságát töltő, de a gyereke egy- és kétéves kora között munkát vállaló szülő (jellemzően az anya) nem esett el ettől a támogatástól azzal, hogy (újra) munkába állt. Ezt bővítették most ki azzal, hogy már a gyerek féléves korától dolgozhat a szülő.

Azaz a kormányzat már nem bünteti, hanem támogatja a kétkeresős, kisgyerekes családokat.

Egy kétévesnél fiatalabb gyerek anyja jó eséllyel nem teljes munkaidőben dolgozik, hanem részmunkaidőben, vagy nem is rendszeresen, csak valami kicsi pénzért, amit ha elvesztené emiatt a gyedet, nem vállalna, mert nem érné meg. Különösen, ha fizetni kell a közlekedést, a bébiszittert, vagy a családi napközit, ahol néhány órára vállalják a gyerek felügyeletét.

Abszolút helyeseljük, hogy ezeknek a nőknek és családoknak az erőfeszítéseit jutalmazza az állam, azaz bátorítja a nőket arra, hogy a gyerekük fél és kétéves kora között vállaljanak munkát, akár otthonról is, vagy menjenek vissza részmunkaidőben, ha tudnak, és nem azt, hogy az éri meg a legjobban anyagilag, ha a gyerek két- vagy hároméves koráig csak az állami juttatást kapják (a gyes viszont csak 28.500 forint), aztán majd meglátjuk, mire lesz elég.

Az már talán részletkérdésnek tűnik, de szerintünk számít, hogy a gyed extrát az apa is igényelheti, tehát ha a családnak így éri meg jobban, érdemes ezt választani.

Miért vagyunk ilyen lelkesek?

Szerintünk ahogy eddig, ezután sem fogják tömegesen igénybe venni ezt a lehetőséget sem, mert a legtöbben nem tudják, vagy nem is akarják másra bízni a pici gyereküket. (A 2014 januárja óta 29 ezren éltek a lehetőséggel, hogy a gyedet megtartva a gyerekük egy- és kétéves kora között munkát vállaljanak.)

Mindenesetre legalább az elvi lehetőség meglesz rá, hogy az anya napi néhány órában dolgozzon akár távmunkában, részmunkaidőben, vagy akár csak alkalmi munkákat vállalva. Vagy akár teljes munkaidőben is. Legálisan.

A döntésnek elvben rengeteg hasznos következménye lehet:

  • az érintett családok anyagi helyzete javul
  • a korán munkába állló anyák jobb eséllyel tartják meg az állásukat, nem esnek ki hosszú időre a munkából, részei maradnak a munkahelyi életnek, jobb az esélyük az előléptetésre, fizetésemelésre
  • ezzel a lehetőséggel hosszabb távon csökkenhet a nők munkahelyi diszkriminációja
  • és még a GDP is nő egy kicsit

Szóval akárhogy is nézzük, a közjó szempontjából hasznos abba az irányba változtatni a támogatásokon, hogy egy gyerek születése ne jelentsen évekig tartó súlyos anyagi visszalépést a párok, családok számára.

Láthatjátok, ez nagyszerű. Páran ugyan biztosan úgy gondolják majd, hogy joguk van ítélkezni a pici gyerek mellett dolgozni akaró/szerető/kényszerülő nő felett, de nagy szerencse, hogy a mi kormányunk, ennél felvilágosultabb, és tudja, hogy ez nagyon helytelen!4!!

Novák Katalin: csak így tovább!

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.