Javíthatatlan az összetört magyar Gripen

baleset
2015 május 20., 08:03
comments 205

"A vadászgép megjavíthatatlan állapotban van"

nyilatkozta az MTI-nek Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője. Magyar szakértők érkeztek Csehországba a baleset körülményeit kivizsgálni.

"A cseh szakértők már kedden megkezdték a helyszínelést. Ma reggel csatlakozott hozzájuk a nyolctagú magyar szakértői csoport is."

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak. A baleset konkrét oka ismeretlen. Cseh vélemények szerint két ok jöhet számításba: vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

photo_camera Cáslav, 2015. május 19.
A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvõ Cáslav katonai repülõtéren 2015. május 19-én. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük sem sérült meg. (MTI/AP/CTK/Josef Vostarek)

A magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A gép elején és hátul, a farokrészen is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra és a pilótakabin is letörött. A szántóföldön láthatóak azok az ejtőernyők is, amelyekkel a két pilóta elhagyta a gépet. A pilótákat orvosi vizsgálatnak vetették alá, jól vannak. A balesetet szenvedett repülőgép körüli területet a hatóságok lezárták.

A gép megrongálódásához Tomás Maruscák szerinte nagymértékben az is hozzájárult, hogy az a leszálláskor áttörte a pálya végén álló bonyolult antenna-rendszert. Cáslavban május 11-től Lion Effort fedőnevű, közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton thaiföldi pilóták is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

Egy Gripen ára mintegy 45-50 millió dollár, azaz nagyságrendileg 12 milliárd forint.

A Magyar Honvédség lízingelte a gépeket, nem lehet még megmondani, mennyi a kár.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.