Külföldre kényszeríti a hülye magyar szabályozás a Flippermúzeumot

játék
2015 május 20., 09:45
comments 259

Bár a szerencsejáték-törvényt a kormány azért módosította, hogy az emberek ne tudják nyerőgépekbe dobálni a teljes fizetésüket, most a NAV mégis azért keménykedik a Flippermúzeummal, mert nem húzzák le minden megkezdett játék után a látogatóikat.

Pálfi Balázs, a budapesti Flippermúzeum alapító-tulajdonosa kedden este jelentette be a Facebookon, hogy a körülmények miatt a múzeum június közepén be fog zárni, mert attól tartanak, hogy ha tovább működnek, akkor az adóhatóság tiltott üzemeltetés miatt tízmilliókra büntetné őket. Jelenleg is bíróság előtt van az egyik NAV-os ügyük a jegyrendszerük miatt, de Pálfi Balázs erről azt írta, hogy

„az elmúlt időszakban több olyan kemény, a működést ellehetetlenítő kérvényt adtak be a bíróságnak, hogy a pozitív elbírálás esélye a minimálisra csökkent.”

Ha addig nem történik valami pozitív változás, akkor végleg be kell zárniuk a múzeumot. Mivel Pálfiék mindenképpen szeretnék egyeben tartani a különleges gyűjteményt, ezért, lehet, hogy külföldre kell vinniük a gépeket.

photo_camera Fotó: Flippermúzeum

Miért nem lehet ingyen játszani?

Ezen a helyen ugyanis a flipperek szabadjátékra vannak beállítva, pénzérmét vagy zsetont nem fogadnak el. Ha valaki kifizeti a belépőt, akkor tárlatvezetés mellett az összes gépet kipróbálhatja, mondta Pálfi. Mivel azonban a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény a flippereket is egy kalap alá veszi az összes többi játékautomatákkal, így a múzeumnak az összes flipper után havidíjat kellene fizetnie, az 50 éves, muzeális darabnak számító gépekre is külön típusengedélyt kellene szerezniük, hogy kiállíthassák őket - közölték a NAV illetékesei a múzeum tulajdonosával.

Az sem számít, hogy a múzeum 2013-ban külön engedélyt kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy muzeális intézményként működhessenek, NAV szerint ez mégis olyan, mintha játékbarlangot üzemeltetnének.

Pálfi elmondta: a rossz szabályozás miatt gyakorlatilag nem tudnak múzeumként működni, mert a bevételekből annyi pénzt kellene kitermelniük, hogy be tudják fizetni a 130 különleges gép után a díjakat. Nekik viszont nem az a céljuk, hogy kocsmaként működjenek és nyereséget termeljenek, hanem csak a flipperek történetét akarják bemutatni.

A Flippermúzeum megtartásáért már szimpátiatüntetés is szerveződik a Facebookon. A szervezők el akarják érni, hogy a NAV figyelembe vegye, hogy a hely múzeumként működik.

A múzeum tulajdonosai szerint az lenne a megoldás, ha a flippereket sporteszközként tartanák számon, mint ahogy Ausztriában is.

Mivel egyébként sem lehet velük pénzt nyerni, ezért úgy lehetne velük játszani, mint más kocsmasportok eszközeivel, a csocsóval vagy a biliárddal.

A NAV illetékeseit keressük, amint válaszolnak, közöljük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.