Írországban 62 százalékkal nyertek az igenek a melegházasságról szóló népszavazáson

külföld
2015 május 23., 15:01
comments 436

Mivel szinte az egész ír politikai elit beállt a melegházasságot támogatók mögé, ezért csak az volt a kérdés, hogy milyen arányban győznek majd az igenek a pénteki népszavazás után. A legfrissebb eredmények szerint a szavazók 62.2% százaléka támogatta, hogy módosítsák az eddigi konzervatív, katolikus szellemben megírt alkotmányt.

Leo Varadkar az ország egészségügyi minisztere a Washington Postnak elmondta, azzal, hogy a világon elsőként hagyták jóvá az azonos neműek házasságát népszavazás útján, a szabadság és az egyelnőség világítótornyává váltak a világ többi része számára. Így, hogy a többség is támogatta a melegek ügyét, számára ez már nem is egyszerű népszavazás volt, hanem társadalmi forradalom.

A katolikus egyházoz egyébként közel álló, ellnezéki Fianna Fail vezetője, Michael Martin is arról beszélt, hogy nem tudott volna jó lelkiismerettel az ellenzők tábora mögé állni, mert szerinte egyszerűen helytelen, ha a 21. században a szexuális identitásuk miatt nyomnak el embereket.

(via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.