Sokkoló riport az ukrajnai fogolykínzásokról

háború
2015 május 23., 17:04
comments 356

Az Amnesty International jelentése szerint az kelet-ukrajnai háborúban egyre elterjedtebb, hogy megkínozzák a foglyokat. Mindkét oldalon. A szervezet 33 korábbi hadifogoly vallomása alapján készítette el a jelentést. Ezek közül 17-et oroszpárti szeparatisták fogtak el, 16-ot pedig ukrán katonák és a Kijev-párti szabadcsapatok.

A korábbi hadifoglyok arról számoltak be, hogy addig ütötték őket, amíg el nem törtek a csontjaik, elektrosokkal kínozták őket, lelógatták őket a plafonról, nem aludhattak, megtagadták tőlük az orvosi segítséget, és volt olyan is, akinek álkivégzéseket rendeztek.

Három olyan esetet is leírnak, amikor a szeparatisták legalább nyolc Kijev-párti katonát öltek meg. Egy interjúban az egyik oroszpárti parancsnok nyíltan elismerte, hogy szoktak kivégezni ukrán foglyokat, ami háborús bűnnek számít.

A másik oldalról az is kiderült, hogy a szélsőjobboldali ukrán Jobb Szektorból alakult milíciák elhagyott ifjúsági táborokban tartanak fogva civileket, akiket rendszeresen kínoznak, és kemény pénzeket követelnek értök a családjaiktól.

Az Amnesty figyelmeztette az ukrán hatóságokat súlyos esetekre, de semmilyen reakciót nem kaptak.

A 36 oldalas jelentést az Amnesty a vallomások mellett röntgenfelvételekkel, kórházi jelentésekkel és a sérülésekről készült fényképekkel támasztotta alá. (Amnesty International)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.