Lett egy új torgyánista államfő Európában

külföld
2015 május 25., 06:57
comments 149
photo_camera Középen Duda. AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI

Még tegnap este fogadhatta a gratulációkat a 45 éves Andrzej Duda, az ellenzéki, radikálisabb jobboldalinak tartott Jog és Igazságosság (PiS) elnökjelöltje, miután elég egyértelműen, 48-52 százalékra nyert az eddigi elnökkel, Bronislaw Komorowskival szemben. Hivatalos, végleges eredmények csak hétfő éjjel lesznek.

Duda az exit pollok szerint főleg a fiatalabb szavazók támogatásával nyert, amihez elég volt az, hogy ő volt a második fordulóban az ellenzéki jelölt. Az első fordulóban még egy Kukiz nevű korábbi rockzenészre szavazott a fiatalabb korosztály döntő többsége. Komorowski a már 8 éve kormányzó Polgári Platform jelöltjeként annak ellenére is hátrányból indult, hogy egyébként nem volt népszerűtlen politikus.

A most győztes Duda arról beszélt, hogy neki szimpatikusak a Fidesz alatt Magyarországon bevezetett különadók, bár tény, pártja ideológiai irányvonala inkább a Torgyán József-féle egykori Független Kisgazdapárthoz áll közel. Külpolitikai vonalon viszont nem kapott szövetségest Orbán Viktor, Duda ugyanis a még radikálisabb oroszellenes fellépés híve. (Igaz, nem is tudjuk pontosan, hogy mi épp a magyar külpolitikai irányvonal.)

A lengyel elnöknek viszonylag erős jogosítványai vannak, mivel bármilyen törvényt megvétózhat. Ezért az eddiginél jóval nehezebb dolga lesz az Ewa Kopacz vezette kormánynak, a jelképes legitimációs problémákon túl.

Érdekes, hogy megint mennyire erősen kijöttek a történelmi-földrajzi dimenziók a szorosnak tűnő eredmény mögött:

CFzWNSXUEAAFBmK.jpg-large

A mérsékeltebb jobboldali párt inkább a korábban németek által uralt részen erős, míg az Oroszország, illetve Ausztria-Magyarországhoz tartozó keletebbi részek elég masszív fölénnyel szavaztak a radikálisabb Dudára.

pol99-70

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.