Robban a bombaspekuláció: Tarlós kiütné Ádert a nyeregből az ENSZ-főtitkári versenyben?

POLITIKA
2015 május 25., 10:10
comments 101

Tarlós István főpolgármester csatlakozott Áder János köztársasági elnöknek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni felhívásához

– villant az előbb pirosan az MTI-ben.

photo_camera MTI Fotó: Bruzák Noémi

A magyar politikai élet éles szemű megfigyelői emlékezhetnek, hogy az éghajlat-változási felhívás nem más volt idén januárban, mint Áder János globális ENSZ-főtitkári kampányának nyitánya. Köztársasági elnökünk ugyan – egy beosztottja szerint, állítólag – nem is akar ENSZ-főtitkár lenni, mindenesetre a kampánya most szunnyad.

Ebben helyzetben mindenképpen figyelemreméltó, hogy Tarlós István budapesti főpolgármester veretes nyilatkozokkal szállt síkra a klímaváltozás fontossága mellett:

"A kezdeményezésben a köztársasági elnököt természetesen erőteljesen támogatom, hiszen a környezeti ártalmak kérdése, a minket követő generáció egyik, ha nem a legfontosabb problémájává kezd előlépni."

"Ha a párizsi klímakonferencia nem tud hatékony lépéseket tenni, akkor nem tudni, hogy mi történik a jövőben."

"Valóban a 24. órában van az emberiség, a természetet nem használja, hanem kihasználja. (...) Akár háborúkat, akár modern kori népvándorlást is elindíthatnak a levegő-, a víz- és a talajszennyezéssel kapcsolatos problémák. (...) A Föld vízkészletének csupán két százaléka édesvíz, az erdőket irtják, a szén-dioxid-kibocsátás még mindig magas. (...) Hihetetlen veszélyeket rejt az magában, hogy néhány fok hőmérsékletemelkedéssel metán szabadulhat fel Szibéria fagyott talajából."

Nehéz ezeket a szavakat másképp értékelni, mint hogy a budapesti főpolgármesternek már nem elég nagy játéktér a magyar főváros: ő is megindíthatta ENSZ-főtitkári kampányát.

(MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.