Emberek! Minden orbános-svájcibankáros spekuláció nonszensz

POLITIKA
2015 május 26., 14:17
comments 190

Ugyan Nagy Istvánról, Magyarország svájci nagykövetéről nem jelent meg sok cikk, legfeljebb pletykák terjedtek, a korábbi libanoni bankár most úgy döntött, hogy előlép a nem nyilatkozás árnyékvilágából, és egyfajta megelőző húzásként interjút ad a Mandínernek.

Ő az a férfi, akivel Orbán Viktor egyik tavalyi svájci útján a zürichi pályaudvar restijében beszélgetett tavaly ősszel, Lausanne-ból hazafelé (ezen akkor egy helyi újság is értetlenkedett), és akit a magyar kremlinológiai pletykák "Orbán svájci bankáraként" emlegetnek.

viktor zurich

Erről a képről azt mondja:

"Igen, az én vagyok. Akkor Ráhelt látogatták meg az egyetemen, Lausanne-ban. Úgy tudom, a kicsi gyerekeik mondták, hogy menjenek vonattal, az olyan egzotikus. Amikor hazafelé tartottak, én Bernben fölszálltam, Zürichig beszélgettünk. Ott át kellett szállniuk, volt időnk, beültünk hát a restibe meginni egy sört. Ennyi."

A másik fura svájci látogatás, amikor Orbán Lázár Jánossal ment meghallgatni egy gyerekkórust?

"Tavaly nyáron Orbán Viktor és Lázár János Zürichbe érkeztek feleségestül, onnan mentek kocsival tovább Bajorországba. Kimentem eléjük. Visszafelé nagyon korán kellett volna kelniük a zürichi géphez, úgyhogy foglaltam nekik szállást az elutazásuk előtti estére Zürichben. A szálloda épp szemben, gyalog két percre van a katedrálistól, ahol a gyerekek énekeltek. Mondtam Orbán Viktoréknak, hogy ha megérkeznek időben, jöjjenek, hallgassák meg őket. Befutottak este hétre a szállodához, gyorsan megmosták az arcukat, átsétáltunk és meghallgatták az előadást. Ott készült a fotó rólunk."

Tökéletes. De még ez előtt elhangzik a minden gyanús ügyet eldöntő kérdés-válasz. Kérdés:

"Pedig Orbán sokat utazik Svájcba az utóbbi időben, olykor vonattal megy, a restiben önnel kapják lencsevégre... Ebből összeállt a kép, hogy Svájcban kemény banktitok van, jól el lehet dugni a pénzt..."

Válasz:

"Ez nem egészen így van: a svájci hatóságok felé minden bankárnak rengeteg kötelezettsége van. Ilyen feltételezésekkel csak olyanok élhetnek, akiknek fogalmuk sincs az erről szóló svájci törvényektől és szakmai irányelvekről. Minden ilyen spekuláció nonszensz."

Egyszóval: megnyugodhatunk.

Megtudjuk még az interjúból, hogy Nagy soha, de soha nem adott üzleti tanácsot Orbánnak. De persze arról nincs szó, hogy ne beszélgetett volna sokat Orbánnal:

"Ott [2001 előtt valamivel, Genfben] beszélgetni kezdtünk Orbán Viktorral, aztán úgy éreztük, többet kellene találkoznunk."

Arábiai bankárpályafutása pedig csodásan, szinte az ezeregyéjszakába kívánkozó módon indult:

"Valamikor a hatvanas években sétáltunk anyámmal és a nővéremmel a belvárosban, amikor belénk botlott Széfeddin Sefket bej"

, aki Farouk király szárnysegédjének fia volt, és később feleségül vette Nagy nővérét. Nagy 1966-ban disszidált, egy jezsuita kolostorban lakott egy évig, majd a nővéréékhez ment Libanonba. Ott lett egy mentora, Hadik János, aki épp egy amerikai bankot vezetett Bejrútban. Később pedig együtt bulizott Jim Morrisonnal, sőt, még Mick Jaggert is ismerte (!).

De ezt csak azt követően sztorizza el Nagy, hogy az interjú elején leszögezi:

"Az önéletrajzban foglaltak nem tartoznak a nyilvános adatok körébe."

De azért, biztos, ami biztos, életrajzát átadta az interjú készítőjének.

(mandíner, és a mandínernek adott CV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.