Bélsár és vizelet keverékével fűthetnek Szegeden

TUDOMÁNY
2015 május 27., 05:16
comments 45

470 millió forintos uniós támogatásból a szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtő-hűtő rendszer kiépítésébe kezdtek Szegeden. A szennyvízzel a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központját (TIK) fűtenék télen, hűtenék nyáron.

A hőszivattyús technológia a szennyvíz csaknem mindig állandó, 16 fokos hőmérsékletét hasznosítaná: hőcserélő rendszert telepítenek a Szeged belvárosának szennyvízét összegyűjtő alsótelepi átemelőbe, ahonnan az állandó hőmérsékletű vizet a TIK épületében elhelyezett két, összesen 1,5 megawatt teljesítményű hőszivattyúhoz vezetnék.

A beruházással évi 6503 gigajoule földgázból kinyert energiát takarítanának meg úgy, hogy 381,14 tonnával csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását is. Ezzel évi 25 millió forintot takaríthatnak meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.