Napi 5 csésze kávé még oké az EU-s Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint

életmód
2015 május 27., 17:57
comments 215

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nagyon érdekes szervezet, mindenféle ételt és italt vizsgálnak, és ők állapítják meg az európai élelmiszerbiztonsági határértékeket is. Megmondják, miből mennyi egészséges, miből mennyi nem az.

Most a koffeinfogyasztási szokásokat vizsgálták, és arra jutottak, hogy napi 400 milligramm koffein bevitele még nem para. Ez nagyjából napi 5 csésze kávét jelent, egy csészényiben ugyanis durván 80 mg koffein van. Eddig a tudományos folyóiratok inkább a maximum napi 4 csésze felé hajlottak.

Viszont ha valaki várandós, az az EFSA szerint inkább csökkentse 400-ról 200 mg-ra napi fogyasztást, az nem kockázatos.

Az EU lakónak többsége a tanulmány szerint jóval a most megállapított határérték alatt fogyasztja a koffeint, a 18-65 évesek közt ugyanis 37 mg-tól 319 mg-ig terjed a napi koffeinbevitel. A magyarok az EU-n belül sem számítanak valami nagy koffeinfogyasztóknak, a dánok vagy a franciák sokkal többet tolnak nálunk. A tanulmányban van erről egy csomó táblázat.

Koffeint bevinni persze nemcsak kávéval lehet, az egyes itelok és élelmiszerek átlagos koffeintartalmát is ki lehet böngészni az EFSA tanulmányából, de a főbb koffeinhordozók között az energiaitalok átlagosan egy csésze kávénak felelnek meg 80 mg koffeintartalommal, egy csésze fekete teával 50 egy doboz kólával 40 mg koffeinnel leszünk gazdagabbak. (via napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.