Blatter szerint holnaptól el kell kezdeni a bizalom helyreállítását, arra pedig képtelen, hogy mindenkit ellenőrizzen

futball
2015 május 28., 15:32
comments 44

Most nagyon úgy tűnik, hogy hiába tartóztatták le a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hét tisztviselőjét Svájcban, pénteken elnököt választ a FIFA. És nemhogy nem viszik el bilincsben Sepp Blatter elnököt, hanem minden valószínűség szerint ötödször is megválasztják a FIFA vezetőjének.

A világ egyik fele felháborodott, és Blatter azonnali távozását követeli. Ide tartozik Michel Platini, az európai szövetség elnöke is. Aki sajtótájékoztatót is összehívott, hogy itt elmondja, mennyire elege van már a FIFA korrupciós ügyeiből. Nemcsak a sajtón keresztül üzent, személyesen is megmondta Blatternek, hogy mondjon le. Egyes források szerint, bár ezt nehéz elképzelni, sírva könyörgött. De Blatter azt válaszolta, hogy már túl késő, egy nappal a szavazás előtt nem mond le.

Az európai szövetség előbb a választás bojkottjával fenyegetett, de aztán jelezték, hogy részt vesznek a szavazáson, és a többség Blatter egyetlen megmaradt ellenfelét, a jordán Ali bin al-Husszein herceget támogatja. Ez amúgy kevés lesz, Blatter mögött nagyon erős tábor van, a jelek szerint ezt tényleg az égvilágon semmi sem változtathatja meg.

Blatter maga sokáig eltűnt, sokáig nem lehetett tudni, mi van vele. Óriási rajta a nyomás, még politikusok is foglalkoznak a FIFA-ügyével. A brit miniszterelnök, David Cameron a lemondását követelte, Vlagyimir Putyin viszont - hálából, hogy Oroszország rendezheti a 2018-as vébét - kiállt mellette, és az amerikaiak ármánykodásának tudta be a letartóztatásokat.

Blatter válságtanácskozást is összehívott, ahová a hat konföderációs vezetőt hívta meg. Jellemző, hogy két meghívott, az Észak- és Közép-Amerikát tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki elnöke, Jeffrey Webb, illetve a dél-amerikai szövetség elsőszámú vezetője, az uruguayi Eugenio Figueredo nem tudott elmenni, mert őket is letartóztatták.

Végül felbukkant csütörtök délután, rövid beszédet tartott, többek között arról beszélt, hogy bár sokan tartják őt felelősnek, de egyszerűen nem ellenőrizhet mindenkit állandóan. Elmondta azt is, hogy együtt fognak működni a hatóságokkal, hogy mindenkit, aki bűnt követett el, megtaláljanak és megbüntessenek.

Nem fogom engedi, hogy pár ember cselekedete tönkre tegye azokét, akik olyan sokat tettek a futballért.

- mondta Blatter. Pénteken pedig lesz kongresszus, egy nehéz út elejeként, ami a bizalom helyreállításáról szól.

Elmondta azt is, hogy ez példa nélküli és nagyon nehéz időszak a szövetség számára.

Európai részéről Platini nyílt háborút hirdetett Blatter ellen, akit eddig sem kedvelt túlságosan, bár a leváltására nem látott semmi esélyt. Most viszont bízik abban, hogy legyőzhető Blatter.  Platini szerint az UEFA-tagok döntő többsége - 53-ból 45-46 - Ali hercegre szavaz majd, és erre biztatott nem európai országokat is. Arról a Magyar Labdarúgó Szövetség nem árul el semmit, hogy holnap kire szavaz majd.

Platini azt is meglebegtette, hogy az európai válogatottak bojkottállják a világbajnokságot. Ez azért egyelőre inkább üres fenyegetésnek tűnik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.