Indul az MDMA gyógyászati célú tesztelése Kaliforniában

Egészségügy
2015 május 28., 11:10
comments 50

Azt vizsgálják, hogy az entaktogén, vagyis a társas kapcsolatokat könnyítő metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) segíthet-e enyhíteni a gyógyíthatatlan betegek szorongását.

Legalább egy tucat olyan gyógyíthatatlan beteget vonnak be egy tesztbe, akiknek minimálisan kilenc hónap túlélést jósolnak az orvosok, közölte Brad Burge, a projekt főfinanszírozójának, a Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies-nak a szóvivője.

A kísérlet alanyai véletlenszerűen kiválasztva kapnak egy teljes adag, vagyis 125 gramm MDMA-t vagy placebót. A teljes adagot kapók később kérhetnek még tovább fél adagot, illetve a hatóanyag nélküli szert fogyasztók is kérhetnek majd MDMA-t.

A kísérlet célja annak megállapítása, lelhetnek-e bizonyos fokú békét azok a súlyosan beteg emberek, akik bénító szorongástól, félelemtől vagy depressziótól szenvednek a diagnózis miatt.

"Egy olyan anyagról van szó, amely segítheti a mély, erőteljes és gyorsan ható pszichoterápiát"

- mondta a kísérlet vezető orvosa, Philip Wolfson a San Francisco Chronicle lapnak. Wolsfon szerint az ecstasyélménynek jelentős átalakító ereje lehet.

A kísérlet résztvevői öt-hat órás csoportterápiákon vesznek részt képzett terapeuták vezetésével. Eredmények 12-15 hónapon belül várhatók.

A lépés jól illeszkedik az elmúlt évek gyakorlatába, míg ezeknek a pszichoaktív szereknek évtizedeken át szigorúan tiltották a gyógyászati használatát is, mára már Norvégiában is elindult egy MDMA-forradalom és hallani sokat a varázsgomba néven ismert gombafajok hatóanyagának terápiás felhasználásáról is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.