Jogerős: 21 ezer eurós kártérítést kell fizetnie az államnak, amiért elvette a soproni Vékony László trafikját

POLITIKA
2015 június 03., 17:31
comments 269

A soproni trafikos, Vékony László azért fordult a strasbourgi bírósághoz, mert a trafiktörvénnyel és a dohánykereskedelem állami monopóliummá nyilvánításával az állam ellentételezés nélkül elvette Vékonyék családi vállalkozásától a dohánykereskedelmi jogot, és a cég nem sokkal később tönkre is ment. Januárban az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott az ügyben, mely szerint az államnak 21 ezer euró (közel 6,3 millió forint) kártérítést kell fizetnie Vékonyéknak. A bírák úgy ítélték meg, hogy a magyar hatóságok megsértették Vékony magántulajdonhoz fűződő jogait. Az ítélet ellen mind a magyar állam, mind Vékonyék fellebbeztek (persze más-más okból), de ma mindkét kérelmet elutasította a bíróság, így az ítélet jogerőssé vált:

az államnak fizetnie kell.

A döntésnek az Emberi Jogok Európai Bíróságára vonatkozó nemzetközi szabályok miatt nem feltétlenül lesz kihatása a magyar jogra, ugyanis ez a bíróság az Európai Unió Bíróságával ellentétben nem tudja kötelezni a magyar államot arra, hogy bármilyen hazai jogi szabályozásain változtasson. Az viszont fontos üzenete a Vékonyék ügyében hozott ítéletnek, hogy a bíróság dohánykiskereskedelem állami monopóliummá nyilvánítását, és a jogosultság kárpótlás nélküli elvételét az akkori trafikosoktól a magántulajdonhoz fűződő jog megsértésének tartja.

Ez alapján jó esély van arra, hogy más, Vékonyékhoz hasonló helyzetben lévő korábbi trafikosok is a bírósághoz fordulnak, a végén kijön nekik valamennyi kárpótlás. A soproni családi vállalkozástól ugyanis úgy vették el a trafikjogot, hogy később, a trafikok újraosztásakor nem kapták ezt vissza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.