Elképzelhető, hogy ne egy förtelmes rémálom legyen a Vörösmarty téri bódésor?

Budapest
2015 június 04., 13:13
comments 27

Budapest önkormányzata építészeti ötletpályázatot írt ki a Vörösmarty tér bódéira. Az ötlet több mint indokolt, a belváros egyik legforgalmasabb terére felhúzott vásári bódésor évek óta a város szégyenfoltja és tragédiája egyben. Az év jelentős részében ilyenekkel van telepakolva a tér:

voros

De bármennyire is fontos ügyről van szó, a kírás köré nem volt túl nagy hírverés kerekítve, mi is az egyik pályázatba belefutva hallottunk az egészről.

Csóka Attila, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid ULTRASTRUKTÚRA névre keresztelt pályázata az évezredes múltra visszatekintő árkádsorokat idézte meg úgy, hogy közben mindebbe belevonták mindazt az infrastrukturális hátteret, amire szüksége lehet egy vásárnak a látogatók fogadására. Tervük lényege egy sejtszerű, homogén, nyomtatható panelekből felépíthető árkádsor volt, melynek minden eleme szabadon variálható, ha pedig sérülnének, akkor bedarálás után újranyomtathatóak.

Tervünk célja volt, hogy olyan elemeket helyezzünk le a városba, amelyeket nem kell többé szétszerelni és elcsomagolni. Az ULTRASTRUKTÚRA ha éppen nincs vásár és nincs esemény a város tereiben, akkor is működő része a városnak, hiszen térileg maga is városként viselkedik, nem pedig egy idegen elemként a városban.

- írták minderről.

bode02

bode03

bode04

Az ULTRASTRUKTÚRA részletesebb terveit, alaprajzokat és gifeket itt lehet megtalálni.

Az ötletpályázat eredményhirdetése lezajlott már, ezen az US kicsit elragaszkodott terve nem nyert végül. De hiába hirdettek győztest, ez még közel sem jelenti azt, hogy az új típusú pavilonokból bármi lesz, a főváros ugyanis semmiféle kötelezettséget nem vállalt. Az US alkotói elmondták, ők is ezért akartak tervükkel inkább gondolatokat ébreszteni és nem a végletekig precíz megvalósíthatóságra rámenni, mert fontosabbnak érezték, hogy gondolkodjanak a Vörösmarty térről, mintsem hogy működő koncepciót rakjanak le. Főleg mert a hazai pályázati kultúrára is jellemző, hogy hiába írnak ki hasonló ötletpályázatokat, és hiába nyernek azon akár kifejezetten színvonalas tervek is, mindezekből végül semmi sem lesz. Így most a pályázat maga egyben kicsit a kritika eszköze is volt esetükben.

A Budapest Box kiírásán végül három első helyezett lett (a nevekre kattintva pdf-ben töltődnek be az alaprajzok és látványtervek.)

photo_camera Kép: BudapestBox

bode002

bode000

Kiemelt megvételt nyert Maurer Klimes Ákos és Virág Ottó terve:

bode0000

És Mészáros András, Buzás Bence Álmos valamint Jäger Krisztián terve:

bode00000

További helyezettek és pályaművek a Budapest Box honlapján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.