Nem 40 ezer, nem 800, nem 50, egyelőre úgy néz ki, hogy 21 fiatal jönne haza a kormány 100 milliós programjával

politika
2015 június 08., 04:01
comments 361

[Az államtitkár] reményét fejezte ki, hogy (...) a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek >>hazahozni<<, mert országhatáron belül is óriási szükség van>>ügyes kezű, magas tudású szakemberekre<<."< />>

Így jelentették be áprilisban a külföldön dolgozó magyarok hazacsábítását célzó, "Gyere haza fiatal" nevű kormányzati programot.

Nem egyértelmű, hogy a "következő évek" kifejezés pontosan milyen hosszú időt takar, de az eddigi eredmények alapján nagyon-nagyon-nagyon türelmesnek kell lenni:

a mostani ütemet tartva a legoptimistább számítások szerint ~40 év alatt tudnának 5000 fiatalt hazacsábítani, miközben a legóvatosabb becslések szerint is legalább 300 ezren dolgoznak külföldön, de ennek akár a triplája is elképzelhető.

Mondok egy számot, mondjuk semmihez semmi köze

Már akkor lehetett tudni, hogy a projekt izgalmas lesz, amikor egy hónappal a kezdés után, május végén Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár bement a köztévébe, és ezt mondta:

Jól hallották, az államtitkár szerint

"40 ezren regisztráltak a Facebookon"

ha ez nem óriási siker, akkor semmi nem az.

Aztán sajnos kiderült, hogy Czomba államtitkár nem mondott igazat a tévében, a 40 ezer az a programról szóló Facebook poszt elérése, ennyien láthatták a bejegyzést. Az NGM még aznap kiadott egy közleményt, hogy 581 ember regisztrált valójában.

A pörgés azóta sem állt le, Czomba államtitkár múlt héten már 800 regisztrációról beszélt, ha elfogadjuk, hogy ezúttal nem csak vetített. Az csak egy picit ront az eredményen, hogy a program honlapja úgy van összerakva, hogy a legtöbb konkrét információért regisztrálni kell, tehát ha valaki csak szeretné megnézni, hogy egyáltalán van-e olyan állás a rendszerben, ami őt érdekelné, azt sem teheti meg a regisztráció nélkül.

800 regisztráció = 21 komoly érdeklődő

Úgy tudjuk, hogy eddig 21 olyan ember van, akinek egyáltalán van bármi esélye állami segítséggel hazajönni, tehát aki feltöltötte a szükséges anyagait (önéletrajz, stb.) a rendszerbe, aki részt vett a programot irányító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft (OFA) interjúján. Közülük alig néhányan voltak eddig céges állásinterjún, a program segítségével megkötött munkaszerződésről még nem tudni.

Ha feltételezzük, hogy ők 21-en végül mind találnak munkát, és nagyon nagyvonalúan úgy számolunk, hogy ez két hónap alatt jött össze, akkor évente 126 ember jöhetne haza a programban, tehát ha például az Angliában dolgozó magyarok közül csak 100 ezret szeretne hazahozni így a kormány, akkor az alsó hangon 793 évig tartana.

100 millió van 50 emberre

A Gyere Haza Fiatal első fázisára 100 millió forintot szánnak, ebből 50 ember hazai munkavállalását akarják segíteni. Ehhez képest a 21 nem olyan rossz eredmény, az főleg a program körüli irreálisan magas számokról (40 ezer regisztrált) folyó kényszeres kormányzati süketelés miatt nevetséges.

A pénzből a hazatérők repülőjegy-támogatást, lakhatási támogatás és utazási támogatást (ha a hazatérő a lakóhelyétől messzebb talál csak munkát Magyarországon) igényelhetnek. A 100 millió forint első látásra soknak tűnik, de a Határátkelőnél kiszámolták, hogy a felkínált előnyökért valószínűleg nagyon kevesen hagynák ott a külföldi állásukat. Abból a szempontból viszont 100 millió forint kifejezetten sok, hogy egy alacsony hatékonyságú programra költsék el.

A programban május közepén tartottak Londonban "nyílt napot", ahonnan egy olvasónk küldött riportot. Azt írta, hogy elsősorban olyan állásokat, lehetőségeket pörgettek a megjelent érdeklődők előtt, amikről mindenki pontosan tudta, hogy léteznek, ezzel szemben azt ígérték, hogy a programon keresztül történő jelentkezés nagyon sokat fog számítani a résztvevő cégeknél, két azonos képességű jelentkező közül a "hazajövő" kapja majd az állást, vagy ilyesmi.

Az látszik, hogy ha a program céljai pontosan úgy teljesülnének, ahogy azokat kitervelték, akkor sem lehetne ezzel érdemi változást elérni a magyarok tömeges külföldi munkavállalásában.

Mutogatni persze jó lehet majd azt a pár embert, aki esetleg visszatelepül, és a korábbi hasonló kezdeményezéshez képest még a siker is valószínű. Nincs magasan a léc, legutóbb ugyanis az történt, hogy

a magyar fiatalokat külföldről hazacsábító szervezet alapítója Izraelbe ment dolgozni.

UPDATE 1558:

Még múlt csütörtökön tettünk fel kérdéseket az OFA-nak, akik cikkünk megjelenése után pár órával válaszoltak is.

Hétfőn délutáni levelükben azt írták, hogy vannak akik

"már sikeresen elhelyezkedtek a magyarországi munkáltatónál."

Ez azért nagyon érdekes, mert Czomba Sándor államtitkár, tudják, aki korábban 40 ezer regisztrációról beszélt, pont ma reggel volt az ATV műsorában, ahol egy szóval sem említette, hogy lenne már elhelyezkedett hazatérő. Ezzel szemben bőszen bólogatott, mikor a műsorvezető azt mondta, hogy többen már nagyon közel vannak a szerződéskötéshez.

Több lehetőség is van

  • már tényleg többen elhelyezkedtek, de az államtitkárnak erről nem szóltak, vagy ő nem akart kérkedni ezzel,
  • már tényleg többen elhelyezkedtek, de szerződés nélkül dolgoznak,
  • az államtitkár saját bevallása szerint múlt heti adatokból dolgozik, azóta helyezkedtek el többen,
  • a reggeli tévéműsor óta helyezkedtek el emberek,
  • egyéb.

Az OFA egyébként azt állítja, hogy már 900 regisztrált van, 54 emberrel vették fel a kapcsolatot, és ebből jelenleg 31 embert közvetítenek a cégekhez. Azt is írják, hogy

"mivel kísérleti programról van szó, amelynek semmilyen előzményei nincsenek, korai lenne értékelni. Amennyiben a forrásaink elfogynak – az addigi tapasztalatokat átgondolva – a döntéshozó részére javaslatot teszünk az esetleges bővítésre és újabb forrás bevonására."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.