Az ukrán startupper esze csavarosabb volt a nigériai csalónál

külföld
2015 június 09., 11:32

Egy Kaliforniában élő ukrán startup-alapító, Artem Geracsenkov azt állítja, hogy leleplezett egy nigériai csalót, méghozzá a következőképpen. A nigériai férfi csinált magának egy kamuprofilt az orosz Facebookon, a Vkontakte-n; a profil szerint ő egy Nigériában élő amerikai nő, Angelina Crane volt. Ezzel a profillal megpróbált emberektől különböző okokból pénzt kérni, főként azzal, hogy Nigériában ragadt, és pénzre van szüksége, hogy hazajusson.

vkontakte

Geracsenkov viszont nem a kért heti 50-60, hanem 500-600 dollárt ígért neki. Így rögtön megszerezte az ál-Angelina bizalmát, aki elküldte neki egy nigériai férfi, Olukade Kehinde Martins számlaadatait, sőt, a személyi igazolványáról készült fényképet is.

Az ukrán itt viszont azt mondta neki, hogy inkább mégsem pénzt utalna, hanem Iphone-ban fizetne, mivel ő egyébként is Iphone-viszonteladó. Azt mondta neki, hogy a legutóbbi 200 darabos szállítmányból pont 199-et tudott eladni Nigériában, ezért a maradék egyet szívesen odaadja Angeliának. Viszont azt kérte, hogy legyen számla, ezért egy Iphone árát küldje át neki, és akkor kap kettőt. A nigériai csaló belement, és átutalt neki 600 dollárt.

Ezen a ponton Geracsenkov azt hazudta neki, hogy ő is egy nigériai csaló, és még nigériai szlenget is eltanult a Google-ből. Aztán később állítólag visszaküldte neki a csalótól elcsalt pénzt.

(Meduza.io)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.