Orbán Viktor az arab bankároknak: Ez egy nyitott és barátságos ország

POLITIKA
2015 június 09., 07:16
comments 580

beszéd

A magyar miniszterelnök egészen szürreális beszédet mondott az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén, amit a Hiltonban tartanak. Így történt:

Felvezetés

A megnyitó-üdvözlő-felvezető beszédekben az arab bankárok az arab bankárok nevében üdvözölték Orbán Viktort, aki már "többször bizonyította", hogy "igen elkötelezett az arab bankok ügye iránt". Azt is megköszönték neki, hogy Magyarország szponzorálja az Arab Bankok Szövetségének találkozóját. Jó tudni, ezek szerint az arab bankárok találkozóját is mi fizetjük.

rc_143280678155_18

A közgyűlés témája egyébként a "pénzügyi befogadás".

Orbán Viktor nagyon népszerű és befolyásos személyiség országában, kivívta mások tiszteletét más országok vezetői között és a magánszektorban is – hangzott el egy libanoni bankártól. Magyarország baráti ország, mondta.

Szijjártó Péter Magyarország kormánya nevében hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésnek tartják, hogy az arab bankok Magyarországon tartják a közgyűlésüket. Magyarország levonta a tanulságokat a globális pénzügyi világ változásából, mondta a külügyminiszter. Az arab világ különösen fontos a magyar külgazdasági politikában (ami fontosabb a külpolitikánál, ami óta a magyar kormány a külkereskedelmi terjeszkedés eszközévé tette a külpolitikát). A keleti nyitás fő célja, hogy stratégiai szintre emelje az együttműködést az arab országokkal. Magyarország szeretné diverzifikálni az arab országokkal folytatott kereskedelmet. (Szijjártó szerint egyébként Magyarországnak köszönhető, hogy 14 százalékkal emelkedett az országba beáramló működőtőke, és nem az európai forrásoknak.)

Orbán Viktor a mikrofonhoz lép

Szeretettel és tisztelettel köszönti Orbán Viktor az arab bankárokat Magyarországon. Mindig is kivételes helyet foglaltak el a magyar diplomáciában a magyar-arab kapcsolatok. Egyiptomban hatszáz Budapesten képzett diák van, "de a többi relációban is hasonló számokat tudnék mutatni". Budapest egy dinamikusan turisztikai város, mondta, és

"ha önök egy hotelt akarnak kivenni Budapesten, akkor a leginkább arab tulajdonban lévő hotelben tudnak megszállni"

– mondta Orbán.

beszéd

A gazdasági miniszter és a jegybank elnöke is "figyelemreméltó ember" Orbán szerint, ők fogják fogadni az arab bankárokat ma és holnap.

"Magyarország nyitott és barátságos ország"

– mondta a miniszterelnök. A befektetők, akik munkahelyeket hoznak ide, a barátaink. Magyarország biztonságos is, és vannak nemzetközi ügyvédi irodák is Budapesten.

Orbán szerint a "tisztelet kultúrája" is Magyarország mellett szól. Bár azt beismerte, hogy nem ismerője az "arab világban lejátszódó civilizációs folyamatoknak". Orbán szerint tőlünk nyugatra mindenki progresszív, ott már eltűnőben van a tisztelet kultúrája, "de mi nem osztjuk ezt a vélekedést". Mi a tisztelet hangján beszélünk.

"Itt mindenkit tisztelettel fogadnak,

az iszlám világból érkezetteket is", mondta Orbán. Mi egy nagy szellemi-civilizációs építménynek tekintjük az iszlámot, és nem szégyellünk tanulni sem tőlük. Orbán a pápát idézete, aki szerint ha ismertük volna a sária szabályait, akkor talán a pénzügyi válság sem történt volna meg.

Magyarország nem oktat ki egy országot sem emberi jogokból, pláne nem azokat, akik megtisztelnek minket azzal, hogy idejönnek. Orbán szerint el kell ismerni minden ország jogát, hogy kialakítsa azt a jogi kultúrát, amit szeretne, ezért a nyugati emberi jogokon alapuló rendszer nem egyetemes.

A miniszterelnök szerint Magyarország nem olyan nagy, mint az arab országok, és nem is olyan jómódú, mint a nyugatiak. De Közép-Európában van, ami együttesen egy 80 milliós régió, és az európai növekedés motorja lehet Németország mellett. Stabil pénzügyi rendszere is van Magyarországnak, stabil valutával, nem tagja az eurózónának, ami a stabilitást garantálja szerinte. (((((Itt biztos nem az árfolyamkockázatra gondolt))))))

Orbán szerint az ingatlanszektor különösen jó üzlet Magyarországon, és sok arab üzletember nyert már ezzel sokat. A turizmus is ideális befektetés lehet, akárcsak az egészségipar, a gyógyszeripar és az egészségügyi képzések. Jelentős nemzetközi eredményeink vannak a vízgazdálkodásban is, a Mol pedig az olajiparban dolgozik sikeresen arab országokban. És világszínvonalú a magyar agrár-infrastruktúra is.

"Szeretnénk, ha önök beleépülnének a magyar gazdaságba"

– mondta a magyar miniszterelnök.

"Aki bezárkózik a mai világban, az vesztes lesz"

– tette hozzá, csak a baráti kapcsolatokat építő országok lehetnek sikeresek. "A mi sikerünk egyik záloga az önök világával való együttműködés", zárta beszédét Orbán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.