Futóműprobléma miatt kellett kényszerleszállnia a Gripennek

baleset
2015 június 10., 10:58
comments 128
photo_camera A Kecskeméten balesetet szenvedett, futópályáról lesodródott Gripen.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az orrfutómű meghibásodása miatt szenvedett balesetet ma délelőtt a magyar légierő egyik Gripene. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint

a pilóta felszállás után nem tudta behúzni az orrfutóművet, ezért vészhelyzetet jelentett.

A gépet levezették, a pilóta a hasára tette le. Landolás közben a gép

balra

kitört, ezért a tapasztalt pilótának, Kádár Sándor* őrnagynak katapultálnia kellett.

A gép amúgy kiképzésre szállt fel.

A HM korábbi tájékoztatása szerint a pilóta a katapultálás után eszméleténél volt, orvosok vizsgálták. Állapota stabil, helikopterrel szállították kórházba.

A minisztérium szerint a gép "javítható állaptban van". Ez javarészt Kádár helytállásán múlt: a kényszerleszállás előtt kifogyasztotta az üzemanyagot, így a gép a földet érés után nem robbant fel.

A minisztérium szerint a balesetet a gép meghibásodása okozta, de emiatt még nem tiltották le a többi Gripen repülését, de legalább mindet átvizsgálják. Magyarország szeptembertől a magyar és a szlovén légtér mellett a balti országok légterét is biztosítja, a tájékoztatás szerint ezt

valahogy megoldják.

Az elmúlt egy hónapban ez már a második Gripen, amit a magyar légierő elvesztett, május 18-án egy kétüléses gyakorlógép tört össze egy csehországi légigyakorlaton. Annak a balesetnek még nem tudni az okát. Erről a balesetről most sem kívántak semmit sem mondani.

*Javítás2: Úgy tűnik, hogy az eredeti információ volt pontos, és valóban Kádár Sándor repült a balesetet szenvedett Gripennel, nem pedig Kálló Sándor. Mindkettejüktől elnézést kérek a kavarodásért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.