A kínaiak és az oroszok állítólag feltörték Snowden fájljait

külföld
2015 június 14., 04:32
comments 183

Napra pontosan két éve emelt vádat kétrendbeli kémkedés és kormányzati tulajdon ellopása miatt az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma Edward Snowden, az amerikaiak globális lehallgatási műveletét leleplepző egykori NSA-alvállalkozó ellen. Snowden akkor éppen Hong-Kongban volt, ahol az előző hetekben két újságírót - a dokumentumfilmes Laura Poitrast és az akkor még a Guardiannak dolgozó Glenn Greenwaldot is beavatta a részletekbe.

Most, a kétéves évfordulón a Sunday Times magukat megnevezni nem kívánó brit kormányzati illetékesekre hivatkozó cikkében azt állítja, hogy a kínai és az orosz titkosszolgálatok - Snowden 2013 június 23. óta Oroszországban van, amit egyelőre szintén két éve bevont útlevele hiányában el sem hagyhat - feltörték az összesen ~1,7 millió fájl titkosítását.

A cikk túl sok konkrétumot nem állít. A lap szerint

a nyugati titkosszolgálatok állítják, hogy mentőakciókra kényszerültek azután, hogy Oroszország hozzáfért a titkokhoz.

Egy névtelen forrásuk egészen odáig ment, hogy azzal vádolja Snowdent:

vér tapad a kezéhez,

bár "a Downing Street szerint nincs rá bizonyíték, hogy bárkinek is baja esett volna".

A Downing Street, vagyis a brit miniszterelnök hivatala hivatalosan amúgy nem kommentálta a Timesban megjelenteket. Még azt sem, hogy a lap szerint a miniszterelnök közeli munkatársai a Times szerint megerősítették az értesülést. "Valóban az a helyzet, hogy az Oroszok és a kínaiak megszerezték az információkat. Ami azt is jelenti, hogy ögynököket kellett kivonnunk a terepról, és hogy létfontosságú információkhoz nem férünk hozzá, mert megismerték a módszereinket.

Snowden maga a kiszivárogtatáskor azt állította, hogy a fájlokat gondosan titkosította, azokkal a módszerekkel, amikkel az "érzékeny terepen", vagyis az ellenséges kémelhárítás hatókörében tevékenykedő ügynökök aktáit is titkosítani szokták, amire ő maga technikailag fel is volt készülve. (The Sunday Times via Cryptome)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.