Annyira pofátlanul lopták az uniós pénzt magyar játszóterek építésénél, hogy abból Brüsszelnek is elege lett

vidék
2015 június 15., 05:06
comments 245

"Egy cég mindent elintéz, nekünk nem kerül semmibe a beruházás. Így is lett, de amikor láttuk, mennyi az ára a pár játéknak, elcsodálkoztunk.
A polgármester erre káromkodott egyet, és azt kérdezte: Mi van, már nem bízunk benne?! Ráhagytuk"

- így idézte fel Téseny mostani polgármestere, hogy intézték a játszótér építését 2011-ben, az elődje idején.

A Népszabadság újságírója szerint a következők találhatók a játszótéren:

  • egy oldalfal nélküli 4 négyzetméteres faház
  • egy farönkkel határolt 3x3 méteres homokozó
  • három rugós hintaszék
  • egy kakashinta
  • egy kétszer együléses láncos hinta.
photo_camera A tésenyi játszótér Forrás: Google Maps

Mindez 6,8 milliós uniós támogatásból készült. A negyedéből simán kijönne a mostani polgármester szerint.

Nemcsak itt, a környező településeken is készültek nevetségesen drága játszóterek, amiket egyszerűen fideszes játszótereknek hívtak.

Annyira túlárazottak voltak a játszóterek, hogy ezek miatt kénytelen volt lépni az OLAF, az unió csalás elleni hivatala. Az uniós átlagár 20 százalékos túllépését az EU még nem tekinti csalásnak, itt viszont átlagosan 35 százalékos volt a túllépés. Mármint az uniós átlaghoz képest. Ami sokkal magasabb, mint a magyar piaci ár. Nagy pénzeket húztak tehát akár egy játszótéren is. 

Az OLAF megállapításai miatt a településeknek vissza kell fizetniük az uniós támogatást. Ez a trükköző kistelepüléseknél nem kis gond. A 200 lakosú Baranyahídvégen például 11,1 millióból épült a játszótér. Kamatostul 12,2 milliót kellett volna visszafizetni, miközben évente 15 millióból gazdálkodik. A mostani polgármester sem vitatkozik azon, hogy messze túlározott a játszótér költsége, de ő is az elődjétől örökölte a problémát. Itt is egy cégre, az Info-Datax Kft.-re hivatkozott az előző polgármester, amely mindent elintéz. (A cégnek 2011-bven még százmillió forint bevétele volt, aztán visszaesett az üzlet, 2013-ban már csak egymilliós bevételük volt, és a NAV végrehajtást is indított a kft. ellen.)

A támogatás visszafizetése miatt több falu úgy döntött, hogy perközösséget alakít, és bírósághoz fordul a szerintük igazságtalan büntetés miatt. De volt olyan település, amelyik kimaradt, mert a polgármesternek biztos információja volt arról, hogy a kormány lépni fog. És valóban, egy hónapon belül az állam átvállalta az adósságot.

Áprilisban jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat, amelynek célja „egyes önkormányzatok számára támogatás biztosítása működőképességük megőrzése érdekében" 1,789 milliárd forint erejéig. A határozat szerint összesen 140 helyhatóság jut többmilliós támogatáshoz, ám az nem derült ki a szövegből, pontosan mire megy a pénz.

Hogy mennyire hálás ezért több polgármester, arra példa a Pócs János, jászsági fideszes képviselő Facebook-oldalán közzétett levél:

photo_camera Forrás: Pócs János/Facebook

A témában az LMP-s Sallai R. Benedek többször is interpellált a parlamentben. A Népszabadságnak azt mondta, a messziről nézve is csalásnak látszó ügyletben sokak közreműködése és „félrenézése" kellett: a teljesítési igazolásokat az önkormányzatok aláírták, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrei felkeresték a helyszíneket, az utalásokat a hivatalban is jóváhagyták, mindenki mindent rendben talált. Sallai indokolatlannak tartja, hogy az állam a felelősségi viszonyok tisztázása előtt kifizeti a csillagászati árú játszóterek költségét az önkormányzatok helyett.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.