Boldog 800. születésnapot, Magna Charta!

történelem
2015 június 15., 04:46
comments 44

Mint minden történelemből felvételező magyar ember tudja, 1215. június 15-én hirdették ki a világ jogtörténetének és alkotmányos fejlődésének egyik, sőt, talán A legfontosabb dokumentumát, a Magna Charta Libertatumot, azaz a Nagy Szabadságlevelet.

Előzmény: I. (Földnélküli) János angol királynak nem volt földje, és meg kellett nyugtatnia a zúgolódó bárókat. A király pénzt akart, a nemesek viszont jogokat követeltek cserébe, így született a kompromisszum.

A király elég nagyokat engedett, például arra is nyitott jogi lehetőséget a Magna Charta, hogy a nemes egyszerűen lefoglalják a király birtokait és várait, ha valami nagyon nem tetszik nekik. Mindenesetre a társadalom korábbinál sokkal szélesebb rétegeinek biztosított szabadságjogokat ez a 63 cikkely. Innentől kezdve nem játszhatta olyan könnyen a despotát a mindenkori brit uralkodó, ami valószínűleg összességében egy kedvező fejleménynek mondható.

A sok szempontból hasonló Aranybulla egyébként április 24-én volt 793 éves.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.