Kilenc embert mészároltak le egy dél-karolinai templomban

külföld
2015 június 18., 13:24
comments 51

Hajtóvadászat indult a fehér férfi ellen, aki szerda este Charlestonban kilenc embert lőtt le a Emánuel Afrikai Methodista Episzkopális Egyház templomában. A helyi rendőrfőnök szerint rasszista gyilkosságról van szó. 

Nyolcan már a helyszínen meghaltak, egy ember pedig a kórházba szállítás közben vesztette életét. Az áldozatok között van az Clementa Pinckney dél-karolinai demokrata szenátor és testvére is.

A rendőrfőnök, Greg Mullen szerint a támadó a lövöldözés előtt már egy órával ott volt a templomban.  A rendőrfőnök elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen megtörténhet az ő társadalmukban. Hozzátette, hogy a nyomozás során minden követ meg fognak mozgatni, hogy elkapják a tettest.

A helyi hatóságon nem mondták el, hogy pontosan kik az áldozatok, és arról sem beszéltek, hogy hányan voltak a templomban a támadás alatt.

photo_camera A biztonsági kamera felvétele a támadóról - AFP PHOTO

A rendőrség már kora reggel megjelentette a biztonsági kamerák felvételeit, amin látszik, ahogy az elkövető a lövöldözés után kijön a templomból, és elhajt a fekete Sedanjával.

A város vezetése jutalmat ajánlott fel annak, aki információkat tud adni az elkövetőről, aki a rendőrség leírása szerint egy 21 év körüli, szőke, fehér férfi volt.

A támadás utáni első órákban a rendőrség elzárta a helyszínt az újságírók és a bámészkodók elől, mert attól tartottak, hogy a támadó bombát is hagyott a templomban. A város egyébként tele volt újságírókkal, mert nem sokkal korábban Hillary Clinton és Jeb Bush is kampányolt Charlestonban.

Az egyik helyi politikus szerint szinte biztos, hogy az áldozatokat a bőrszínük miatt gyilkolták meg. Szerinte nem lehet véletlen, hogy éppen a fekete közösség egyik legrégebbi templomában követték el a mészárlást.

(New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.