Hétfőn már mindenki megnézheti a MET állammal kötött szerződéseit

gazdaság
2015 június 19., 11:38
comments 58

Hétfőtől jobban érthetjük, hogy mekkora üzlet volt az, amit a MET nevű gázkereskedő céggel kötött az állami Magyar Villamosművek (MVM).

Korábban azt írtuk, hogy nagyon nagy üzlet volt. Korábbi cikkünk legfontosabb alapja egy ismeretlen szerzőjű blog volt, amin több szerződés is megjelent a MET és az MVM között. Ezek, és egyéb dokumentumok és beszámolók alapján úgy tűnt, hogy az ellátásbiztonságra hivatkozva az állam hozzáférést adott az MVM-nek az Ausztriából Magyarországra jövő gázvezetékhez, és ezt az MVM arra használta, hogy a MET gázát hozza be az országba. Úgy tűnt, hogy ez a modell leginkább a MET-nek volt jó, amely rengeteg pénzt keresett a miniszteri rendeletekkel és állami szerződésekkel megágyazott üzleti modellen.

photo_camera Tóth Bertalan, MSZP. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tóth Bertalan szocialista parlamenti képviselő már tavaly közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez, hogy kikérje a MET-tel kötött szerződéseket. Hosszú jogi huza-vona kezdődött, mire március elején a a bíróság másodfokon is Tóthnak adott igazat, és kötelezte az MVM-t a szerződések és döntéselőkészítő anyagok kiadására.

Gázlopás

Tóth Bertalan pénteken bejelentette, hogy hétfőn kiteszik az MSZP honlapjára a szerződéseket. Szerinte nem kapták meg az összeset, ezért most megfenyegette az MVM-t, hogy ha nem adják át a maradékot is, akkor feljelenti a céget.

A már kiadott szerződéseket ismerő Tóth szerint "gázlopás" történt, "2011 és 2014 között az MVM gázkereskedő cégének és a magyar kormány, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével". Szerinte ez az eset tipikus példája annak, "hogyan tudták az olcsó gázt ellopni és a saját hasznukra fordítani" az érintettek. Úgy vélte: "ebben a történetben a tragikus az, hogy nem egy egyszeri üzletkötés volt, hanem évről évre jogszabályi segítséggel tudták ezt folytatni". Hozzátette: az MVM és az NFM akkori vezetőjének felelőssége egyértelmű. Tóth szerint "nyerészkedő offshore-lovagok" kerestek hatalmasat az országba behozott földgázon, ahelyett hogy  kórházak, óvodák és iskoláknak juthattak volna olcsóbb távfűtéshez. (MTI/444)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.