Teljesen becsicskult a kormány

politika
2015 június 24., 07:40
comments 477

Kormányülésről kijöve nagyon rövid tájékoztatást adott Szijjártó Péter és Kovács Zoltán a szerdai döntésekről.

Szijjártó "néhány tény rögzítésével" kezdte, hogy aztán ezekre vezesse fel a kormány intézkedéseit. Első ilyen tény, hogy Magyarország maradéktalanul betart minden EU-s jogszabályt és megfelelünk minden kötelezettségünknek.

Szó nincs semmiféle EU-s jogszabály felfüggesztéséről, ilyen döntés nem született.

- mondta minderről. Azaz kedd estéhez képest teljes visszavonulót fújt a kormány, bármilyen reakció is jött Brüsszelből a Dublin III felfüggesztésének ötletével kapcsolatban, az biztos, hogy hatásos volt.

Szijjártó beszélt arról is, hogy idén hozzánk 61 ezer illegális bevándorló érkezett, közülük 60902-en Szerbia felől jöttek. Ez az elképesztő illegális bevándorlási nyomás súlyos technikai és kapacitásbeli problémákat okoz, mivel mindenkit a déli határra kellett vezényelni, épp az EU-s előírások betartása miatt.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy arról értesültek,  Ausztria és tíz másik uniós ország gazdasági bevándorlókat toloncolna vissza Magyarországra, ezzel viszont a magyar kormány nem ért egyet, mivel ők mind Görögországban jöhettek be az EU-ba, ezért görögökhöz kéne visszatelepíteni őket.

A magyar kormány ezért konzultációt kezd az Európai Bizottság első alelnökével a külügyi főképviselővel, hogy mit lehetne kezdeni a nyugat-balkáni migrációs nyomással.

A kormány ezenkívül Pintér Sándor meghallgatása után egy ideiglenes biztonsági határzár telepítéséről döntött. Ez lesz a kerítés, aminek gyors megépítéshez törvénymódosítás kell, erre kérte meg most a kormány a Fideszt és a KDNP-t. Ezen kívül 6,5 milliárd forintot el is különített erre a kormány, és a cél, hogy az állam maga építse meg a határzárat. Kivitelezésre egy munkacsoport jön létre, amiben a Belügy és a rendőrség is részt vesz.

A jövőben minden határszakaszon, ahol az illegális bevándorlás megakadályozására nincs más mód, oda is kerítést rakunk

- utalt arra Szijjártó, hogy a migrációs útvonal átkerülne a szerb határ felől egy másik szakaszra, akkor oda is visznek kerítést. Azaz egy ponton körbekerítenék az országot, ha szükséges.

Azzal kapcsolatban, hogy a szerb határon kerítést építünk, Szijjártó elmondta, hogy ez nem egy kétoldalú kérdés, mivel ez nem Szerbiáról szól, és soha nem volt még olyan jó a kapcsolat a szerbekkel, mint éppen mostanában.

Ezek után mivel Szijjártó csak saját állítása szerint nagyon egyszerű és világos tényeket mondott el, ezért kérdésekre inkább nem válaszolt, visszamentek helyette a kormányülésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.