Botka László is beleállt az olimpiai idiotizmusba

POLITIKA
2015 június 25., 13:03
comments 179

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere szerint nemcsak kell, hanem érdemes is küzdeni a 2024-es magyarországi olimpiáért – írja az MTI.

A Magyar Olimpiai Bizottság által szervezett Társadalmi párbeszéd az olimpiáért sorozat csütörtöki, szegedi állomásán Botka László nem tudott személyesen jelen lenni, de az üzenetét elküldte az eseményre, amiben úgy fogalmazott:

„Hiszünk abban, hogy a nemes versengés nem pénz kérdése, és hogy az olimpia rendezése nem gazdag országok nagyvárosainak kiváltsága, hanem erőfeszítés, küzdelem.”

Ezzel utalt a Nemzetközi Olimpia Bizottság decemberben elfogadott reformprogramjára, az Agenda 2020-ra, ami nagymértékben ésszerűsítette az olimpiarendezés feltételrendszerét.

Botka László szerint a város, aminek jelszava megegyezik az újkori olimpiák „gyorsabban, magasabbra, erősebben” jelszavával, teljes mellszélességgel támogatja a magyarországi olimpia ügyét.

„A jelenlegi elképzelésnek külön erőssége, hogy Budapest mellett több vidéki város – köztük Szeged is – bekapcsolódhatna a versenyek rendezésébe, ezáltal az egész ország bekerülhet a gazdasági-infrastrukturális fejlődés mellett az olimpiai játékok hihetetlenül izgalmas légkörébe”

– mondta a szocialista polgármester, aki szerint egy olimpia sokkal többről szól, mint sportlétesítmények, szálláshelyek és közlekedési infrastruktúra fejlesztése:

„Az ötkarikás játékok olyan más sporteseménnyel össze nem hasonlítható atmoszférát, izgalmat és presztízst hoznak hazánkba, melyet csak az élhet át valójában, aki már személyesen is részt vett ilyen eseményen.”

A konferencián Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, az Olimpiai Védnöki Testület tagja azt mondta, Szeged kiváló házigazdája lenne a kajak-kenu versenyeknek, hiszen a Maty-éri pálya már számos nagy viadalon bizonyított, és a külföldi sportolók körében komoly népszerűségnek örvend.

A szövetségi első emberével egyetértett Vajda Attila, a 2008-as pekingi olimpia bajnoka is: „Egy hazai rendezésű viadal légköre semmihez sem hasonlítható, ezt én is többször megtapasztalhattam. Ha mi rendeznénk a 2024-es játékokat, valahogy megtalálnám a módját, hogy rajthoz állhassak."

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM a magyar sportért Alapítvány elnöke azt mondta, a magyarországi olimpia mellett nem csupán érzelmi érvek szólnak, hiszen mint azt a megvalósíthatósági tanulmány is alátámasztja, a magyar gazdaság száz milliárdokban mérhető nyereséget könyvelne el a hazai rendezésű olimpiával.

A MOB június 10-i közgyűlésén döntött úgy, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását, kedden meg a Fővárosi Közgyűlés határozatban kimondta, egyetért azzal, hogy Budapest a MOB-bal közösen, az Országgyűlés támogatásával nyújtsa be pályázatát a 2024-es eseményre.

Ebben a cikkben azt írtuk meg, hogy a hatástanulmány micsoda elképesztő hülyeségekkel van tele, ebben pedig azt, hogy mekkora hülyeség olimpiát rendezni. Itt pedig egy szép galéria látható a 2004-es athéni olimpia romjairól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.